Op donderdagavond 24 april is de opening van een bijzondere expositie in de Martinikerk. Kunstenaar André Bikker is de drijvende kracht achter dit unieke project, waarin verschillende organisaties samenwerken, waaronder het 4/5 comité en de Stichting Manifestaties Martinikerk. Verder zijn veel kinderen, jongeren en vrijwilligers bij dit project betrokken.

 

Kinderen van de Doesburgse basisscholen werken met hulp van vrijwilligers aan een eigen vrijheidsmonument. Ook de jongeren van kidskunst werken aan een vrijheidsmonument, dit kunstwerk zal een rol spelen tijdens de dodenherdenking bij het Wolkersmonument op 4 mei. André Bikker wil met dit project, “Vogels van de vrijheid” mensen verbinden en inspireren. Hij wil op de nieuwe generatie overbrengen wat het inhoud te leven in vrede en vrijheid.

 

Het project bestaat eigenlijk uit verschillende lagen. Naast de vrijheidsmonumenten waar de schoolkinderen en de jongeren aan werken bestaat er nog een verdiepingslaag en dat is de expositie van het werk van André. Een van de onderdelen daarvan bestaat uit origami vogels, en dat leunt aan tegen het vredesmonument van Jan Wolkers in Doesburg. De tekst bij dat monument is namelijk: “Toen de klok zweeg, verschenen de vogels van de vrijheid”. Een ander onderdeel speelt een cruciale rol. Dit is een exodus – de uittocht op weg naar het beloofde land – van 21 meter lang. Exodus loopt uit op de Danser een zwevende mens/vogel geheel van veren. De opening van deze expositie is op donderdagavond 24 april om 20.00uur, tijdens een avond van ontmoeting en bezinning in de Martinkerk.

 

De expositie is te bekijken van 1 mei tot en met 1 juni, ’s middags van 14.00 tot 17.00 uur in de Martinikerk in Doesburg.