Doesburg staat van 4 tot en met 8 maart centraal in tv-uitzending Geloven op 2 van de Evangelische. Op 1 maart maakt presentator Kefah Allush in Doesburg een streekgerecht. Verder komen er diverse bekende en minder bekende Doesburgers aan bod.

 

In de uitzending komt onder andere Saskia ter Welle aan het woord. Ter Welle was jong moeder, maar nu haar kinderen groter zijn gooit ze de boeg om. Ze stort zich op de mode; iets wat haar altijd heeft geboeid. Na een cursus “broderie” in Parijs mag ze op hoog niveau werken in de modewereld.

 

Om de kosten van de dure cursus te kunnen betalen, deelt ze nu haar verworven kennis en vaardigheden. Saskia geeft als een van de weinige in het land broderie-borduurcursussen. Door haar cursussen in Doesburg wil ze vrouwen inspireren om hun dromen waar te maken.

 

Verder is er aandacht voor Bram Grandia. Hij heeft het altijd belangrijk gevonden dat pastoraat vanuit de kerk niet alleen voor de kerkgangers is: ‘Zet die deur open, dat deed Jezus ook.’ Voormalig IKON-pastor Bram Grandia woont al elf jaar in Doesburg. Nu hij sinds augustus met emeritaat is gegaan, wil hij zich inzetten voor deze stad. ‘De kerk heeft een hoge drempel voor nieuwkomers. Het is veel te gezellig na afloop van de kerkdienst. Hou daar toch mee op. Richt je op de buitenstaanders.’

 

Ex-militairen Ton Stiphout en Mano Dijkman hebben veel narigheid gezien in het leger, en vonden het nu hoogste tijd voor iets zinvols; het roer om! Daarom gaan Ton en Mano het Arsenaal – het meest besproken gebouw van Doesburg dat al sinds mensenheugenis leegstaat – aanpakken. Het is een duurzaam project; met biowinkel, moestuin, bierbrouwerij en restaurant. Mano: ‘De aarde raakt op. Mijn kinderen en kleinkinderen zullen me ooit vragen wat ik daar aan heb gedaan. Dit dus.’

 

Nieuw: zaterdaguitzending

Tijdens de zaterdaguitzending wordt de week smakelijk afgesloten: presentator Kefah Allush maakt een streekgerecht. Hij heeft zo’n dertig gasten uitgenodigd voor de maaltijd. Gelukkig krijgt Kefah hulp uit Doesburg, maar de druk staat op de ketel.

 

Geloven op 2

Voor ‘Geloven op 2’ duiken Mirjam Bouwman en Herman Wegter wekelijks onder in een andere plaats in Nederland. Daar gaan ze op zoek naar inspirerende bewoners en (geloofs)verhalen die het hart raken. Het programma wordt van dinsdag tot en met zaterdag om 17.05 uur uitgezonden op Nederland 2.

 

Bram Grandia