De Ubbink/Centrotherm Group, onderdeel van het Duitse beursgenoteerde CENTROTEC Sustainable AG, kondigt de opening van Ubbink East Africa aan. Het gaat om een nieuwe productiefaciliteit om de zonne-energie activiteiten op het Afrikaanse continent verder te ontwikkelen. Ubbink East Africa is gevestigd in Naivasha in Kenia, dichtbij de hoofdstad Nairobi.


Met de vestiging van de productiefaciliteit wordt een volgende stap gezet ter versteviging van Ubbink’s marktentree in Afrika. Ubbink East Africa heeft een pionierende rol als het gaat om het ontwikkelen van de solarmarkt in dit gebied. Kleine, efficiente en duurzame geïntegreerde systemen die een onafhankelijke energiebron vormen, hebben een enorm potentieel in de Afrikaanse markt en dragen bij aan een milieuvriendelijke energievoorziening.


Deze energievoorziening is van toepassing voor huishoudens, dorpsfaciliteiten, bijdrage aan energievoorzieningen die dienen voor stroom aan scholen, ziekenhuizen, watervoorzieningen en communicatiesystemen zoals mobiele telefonie. Zonne-energie is nu al economischer dan de conventionele oplossingen in Afrika.


De internationaal ervaren Haijo Kuper leidt de dagelijkse activiteiten bij het nieuwe bedrijf. Kuper over het Afrikaanse avontuur: ‘Ik ben verheugd met de grote stappen die we hebben gezet in het opzetten van deze faciliteit. Binnen een jaar hebben we ruim dertig mensen kunnen opleiden in een technologie die hier voorheen onbekend was. We produceren honderd kwalitatief hoogwaardige en KEBS gecertificeerde panelen per dag door zeer efficiente processen in lijn met lean manufacturing. Ons bedrijf geeft de lokale regio en de gehele solar markt van oost en centraal Afrika een enorme stimulans. Zo dragen we bij aan de economische groei en ontwikkeling van dit gebied’.


Kuper vervolgt: ‘We hebben erg naar de officiële opening van de, naar Europese maatstaven gebouwde en ingerichte, faciliteit uitgekeken. We werken hier nu met zo’n 35 mensen uit zeven verschillende stammen uit de regio en Ubbink East Africa biedt deze mensen een betaalde baan. Saillant detail is dat voor de meeste van hen is dit de eerste betaalde baan”.


Jacko van der Stege, CEO van de Ubbink/Centrotherm Group en lid van de raad van bestuur van CENTROTEC Sustainable AG, stelt: ‘Wij zijn een pionier als het gaat om het betreden van de Afrikaanse markt met zonne-energie panelen met de duidelijke visie “European Engineering, Made in Africa”. De marktresponse op ons initiatief is overweldigend wat ons temeer drijft om onze plannen verder en met succes uit te rollen’.


Ubbink East Africa is een joint-venture tussen Ubbink en distributiepartner Chloride Exide, de grootste energieleverancier van oost Afrika. De vestiging van de fabriek is mede met de hulp van de Nederlandse overheid tot stand gekomen middels het Private Sector Investeringsprogramma. Het Private Sector Investeringsprogramma (PSI)  is een programma van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken / Ontwikkelingssamenwerking, gericht op de ondersteuning van vernieuwende investeringsprojecten in opkomende markten.