Programma zevende DoMus op 22 oktober in Doesburg

Op zaterdag 22 oktober is het Gelderse Museumdag, traditiegetrouw ook de dag waarop de Doesburgse musea en verzamelaars zich presenteren onder de noemer DoMuS, Doesburg Museum Stad. Ook tijdens deze zevende editie is Gasthuiskerk Doesburg het startpunt.

Wat is er tijdens DoMuS in Doesburg te doen en te zien? Op een aantrekkelijke route door Doesburg ging burgemeester Loes van der Meijs u voor. De burgemeester selecteerde op elke plek een voorwerp dat tot haar verbeelding sprak.

Het spoor van de burgemeester wordt uitgebreid beschreven in de folder ‘Een wandeling door Doesburg Museumstad’ die te koop is bij de VVV en tijdens DoMuS in de Gasthuiskerk.

Mosterdfabriek
Het spoort voert de bezoeker langs Streekmuseum De Roode Tooren, het Lalique museum, de Doesburgse Mosterdfabriek, museumtuin ’t Olde Ras, het Fotografica winkelmuseum (geopend tot 15.00 uur), museum De Maurits 1940-1945, historische boekdrukkerij ‘De Arend’, de Spinde klokkencollectie, Pop-up museum Vestingbeeld in Het Arsenaal, Fleurs verzamelingen en Suikerbakkerij van Lekkersenzo.

In elk huis tref je ze aan: voorwerpen waarvan niemand meer weet waar ze vandaan komen of wat iets is of voorstelt; en of het misschien waarde heeft. De eigenaar gaat het meestal om het verhaal achter een voorwerp.

Roel Fokken
Tijdens de zevende DoMuS staat voor die eigenaren en hun voorwerp van 14.00 tot 16.00 uur een panel van Doesburgers klaar, de DoMuS Vraagbaak. Bezoekers kunnen met een voorwerp of een foto daarvan langskomen en de hun vragen voorleggen.

Het panel bestaat uit Jan Ridt, de voorzitter van de Doesburgse postzegelvereniging die thuis is in postzegels en munten, Maria Driessen is kunsthistorica met moderne kunst als specialiteit en kan houvast geven over de betreffende periode of stroming, Roel Fokken van de Fotografica Museumwinkel is een autoriteit op het gebied van de fotografie.

De Roode Tooren
Streekmuseum De Roode Tooren is op DoMuS geopend van 12.00-17.00 uur, zoals altijd voor iedereen gratis. In het kader van het thema grenzen gaat het Streekmuseum in de expositie ‘De stoomtram in Doesburg, 1881-1957’ uitgebreid in op het voor die tijd grensoverschrijdende karakter van de tramlijn en de schipbrug; Oost-Gelderland werd met de tram beter bereikbaar.

U ziet hier ook hoe rond 1700 de Hoge en Lage Linies van Doesburg zijn aangelegd, als onderdeel van de buitengrens van – destijds – de Republiek. Op 22 oktober zijn er bij voldoende belangstelling om 11.00 en 14.00 uur twee rondleidingen met als thema deze grensfunctie. Aanvang 11.00 en 14.00 uur. Deelnemers kunnen zich vooraf aanmelden bij het museum: 0313-474265 of museum@deroodetooren.nl.

LekkerszenZo
Suikerbakkerij Doesburg is gevestigd in de oud-Hollandse snoepwinkel LekkerszenZo aan de Kerkstraat 20 in Doesburg. In de Suikerbakkerij wordt met antieke snoepwalsen op ambachtelijke wijze snoep gemaakt. U kunt meekijken hoe dat vroeger ging en de collectie antieke walsen bewonderen. De Doesburgse Suikerbakkerij is een waar snoepmuseum. Een demonstratie bijwonen is gratis en kan tot 16.00 uur. Loop vrijblijvend binnen of maak een afspraak.

In de ambachtelijk Historische boekdrukkerij ‘De Arend’ wordt tussen 13.00 en 17.00 uur gewerkt met losse loden en houten letters. Lettertypes, ornamenten en clichés worden met de hand in een handzetsel ingevoerd. Ook de drukpersen worden met de hand bediend.

Vestingbeeld
De eigenaar van de drukkerij, Arie Niks, begon in de jaren zeventig met het verzamelen van oude drukkersgereedschappen en materialen. Tijdens uw bezoek wordt in dit kleine museum verteld over het ontstaan van de boekdrukkunst, de relatie met de computer, de papiersoorten, de vele lettertypen en meer.

Pop-up museum Vestingbeeld is geopend van 12.00 tot 16.30 uur. Dit tijdelijke en zeer bijzondere museum in het Arsenaal is gewijd aan de geschiedenis van de Doesburgse Vesting. U krijgt een beeld van de Vesting in infopanelen, oude kaarten, foto’s, films en boekjes.

Ook is er aandacht voor de toekomstplannen om de Vesting toegankelijker en aantrekkelijker te maken voor een breed publiek. Op 22 oktober zijn er korte inleidingen van max. 15 minuten, om 12.00 uur, 12.30 uur, 14.30 uur en 15.30 uur.

Vestingverhalen
Ook kunt u de eerste editie bijwonen van ‘Vestingverhalen’: Doesburgers worden uitgenodigd om hun belevenissen op de wallen, batterijen of de Vesting te vertellen. Vertellers en toehoorders kunnen gewoon aanschuiven. Het eerste verhaal start exact om 13.00 uur en heet: ‘Hoe zat dat nu precies met die brand op de Vesting?’ Binnen een kwartier krijgt u op deze vraag een antwoord. Wie wil kan tot 14.00 uur terecht met zijn of haar verhaal.

Gasthuiskerk Doesburg is het start en eindpunt van de route met tussen 12.00 en 16.30 uur een presentatie van verzamelaars. Dinie Besselink heeft een indrukwekkende collectie blikken. Tijdens DoMus zijn ook haar blikken van het Koninklijk huis te zien. Zeldzaam is een blik uit 1913 met de tekst: ‘Zijne Koninklijke Hoogheid Willem Prinse van Oranje Nassau.’

Gasthuiskerk
Henk van ’t Wout spaart alweer zo’n tien jaar ‘perfins’. Dit zijn postzegels met ‘gaatjes’ de zogenaamde perforated initials. Omdat postzegels vroeger ook werden gebruikt als betaalmiddel werden ze in bedrijven vaak gestolen. Door er met een perforator de initialen van het bedrijf op aan te brengen werd dat moeilijker gemaakt.

Theo van der Sman is wel de nestor van het gezelschap: Hij verzamelt al ruim vijftig jaar beelden en heeft er duizenden. In de Gasthuiskerk zijn de minst kwetsbare te zien. Ook Marietje van Ushen is aanwezig. Zij toont serviezen die nog niet eerder te zien geweest.

Wie van een mooi gedekte tafel houdt, weet de weg naar de Gasthuiskerk te vinden. Er zijn ook collecties te zien met Delfts blauw, boekenleggers, modelauto’s, blikken speelgoed en een prachtige collectie naaimachines voor kinderen. Op veler verzoek is ook Edy Riewald weer aanwezig met zijn ‘Doesburg’ verzameling.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn XycleservicePlusFitDoesburgRootzCarConceptDelikasaKoenen Echte BakkerTimeOut EventsLekkerszenZoRestaurant De LiefdeHillenaar OptiekGasthuiskerk Doesburg,  Stadshotel Doesburg en Edelsmederij Tobias.

Foto: Peter Bakker

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑