Veel ondernemers vrezen permanente sluiting binnenstad Doesburg

Een groot aantal ondernemers, verenigd in de actiegroep Verontruste Ondernemers Binnenstad Doesburg (VOBD), voelt zich overvallen door de abrupte afsluiting van de binnenstad per 1 juni. Ze vinden dat ze onvoldoende zijn geïnformeerd en onvoldoende worden gehoord, en vrezen dat de tijdelijke sluiting van 4 maanden overgaat in een permanente sluiting.

In mei kwam de gemeente naar buiten met het besluit dat de binnenstad de komende 4 maanden op slot gaat voor gemotoriseerd verkeer, om zo bezoekers meer ruimte te geven vanwege de anderhalve meter-maatregelen en horecabedrijven meer terrasruimtes te geven. Ondernemers en bewoners moesten dit besluit uit de media vernemen.

43 ondernemers hebben zich vervolgens verenigd in de VOBD. Deze week heeft de VOBD met assistentie van een advocaat een gesprek gehad met wethouder Birgit van Veldhuizen (Stadspartij Doesburg), burgemeester Loes van der Meijs, Wendy Timmer (Account-Manager Gemeente Doesburg) en de huisadvocaat van de gemeente.

Covid-19
‘Het was een hard en stroef gesprek’, vindt Geert-Jan te Boekhorst, die samen met Jos Althoff en hun advocaat na lang aandringen op gesprek konden in het stadhuis. ‘B&W stelt dat op basis van artikel 34 en 35 ze dit besluit kunnen nemen. Maar waarom zijn we niet geïnformeerd? En waarom niet een compromis om alleen vrijdag, zaterdag en zondag de binnenstad af te sluiten, zoals we al jaren geleden hebben voorgesteld?’.

Te Boekhorst laat weten geen juridische kans te zien om tegen de beslissing in verweer te komen. Wel stelt hij dat het van belang is om goed te monitoren de komende tijd. ‘Het besluit is genomen onder het mom van Covid-19. Als de RIVM-maatregelen versoepelen, lijkt het me goed om de afsluiting van de binnenstad ook te versoepelen. Ik ben bang dat de gemeente deze test aangrijpt om een permanente sluiting door te voeren.’

Stichting Centrum Belang
Althoff en Te Boekhorst hebben een telling gehouden onder ondernemers, en daaruit blijkt dat 43 ondernemers tegen een volledige afsluiting van de binnenstad zijn. 34 ondernemers staan positief staan tegenover de volledige sluiting. ‘Wat mij stoort is dat de ondernemersvereniging en de stadsmanager totaal niet zichtbaar zijn. Ze zijn er toch voor de ondernemers? Ik wil binnen 14 dagen een gesprek met Stichting Centrum Belang, want er moeten heel wat hobbels gladgestreken worden’, aldus Te Boekhorst.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzDelikasaRestaurant De LiefdeHillenaar Optiek,  Edelsmederij Tobias , MKB Tele.com, en Etos Doesburg

6 reacties

 1. martyn

  Wat een goedkope kletskoek. Laten we met z’n allen er wat positiefs van maken zeg.

 2. Frans van der Krul

  Gaarne het centrum verkeersvrij maken en houden zo.
  Ook wij als inwoners moeten in deze proefperiode een stem hebben .
  Ook wij willen rustig kunnen winkelen.
  Ik vind ook dat het college eens moet kijken naar waar we staan met alles voor het toerisme.
  Het is maar 1 pijler van de Doesburgse economie.
  Er wordt te veel op deze pijler geleund.
  Laten we eens breder kijken ik denk hierbij aan Doesburg winkelstad. Regio functie of streekfunctie.
  Ook meer inzet in het werven van bedrijven die zich hier willen en kunnen vestigen.

 3. A.Polman

  Niet mee eens ! Maar dan nog ,werd steeds vermeld AUTO VRIJ ,maar nu ook nog het fiets verbod!
  Kan anders ,zelfs in o.a. Den Bosch is fietsen Door d e binnenstad nu toegestaan na eerst verboden te zijn geweest!!

 4. Frans van der Krul

  Geachte A.Polman
  even ter correctie:
  Fietsverbod in weekend in Den Bosch dus alleen doordeweeks is fietsen toegestaan.. Maar bedenk dat de straten daar duidelijk een andere inrichting kennen dan wij hier.
  Op vrijdag, zaterdag en zondag fietsen in het Bossche winkelgebied (vanaf 11.00 tot 18.00 uur) is binnenkort verboden. Vanaf 19 juni kunnen de fietsers een boete krijgen.

 5. Bert Stulp

  Voor de sfeer in de winkelstraten en ook voor het toerisme lijkt me dit een goede zaak. Het gedeelte van de Ooipoortstraat tot aan de Helmigstraat zou er m.i. niet onder hoeven te vallen. Hier komt nu ook al veel minder publiek dan in de rest van de winkelstraten.
  En aan het eind van deze periode goed evalueren en dan met alle ondernemers beslissen of we dit experiment gaan verlengen.

 6. R Berendsen

  Vandaag weer eens lekker boodschappen gedaan in Dieren gezellig die autos en fietsers Dieren leeft gewoon . daarbij is de binnenstad van Doesburg aan het sterven in mijn ogen en vele Doesburgse bewoners zijn het daar mee eens hoor ik om mijn heen . Sterkte middenstanders pluk de toeristen kaal jullie zullen het in het najaar nodig hebben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑