Vergunning Only for Men in loods geweigerd

Het college van B&W van Doesburg heeft op 17 april 2012 de gevraagde omgevingsvergunning van Only for Men om zich te mogen vestigen in de veelbesproken loods aan de Barend Ubbinkweg 9 geweigerd. Vestiging van Only for Men buiten de binnenstad verzwakt het kernwinkelgebied en dient daarom voorkomen te worden, stelt de gemeente.


Het college gaat voor versterking en behoud van de kwaliteit van de binnenstad, zo laat Doesburg in een persbericht weten. Het gaat daarbij om een goede samenhang van het winkelgebied, dat voldoet aan de drie C’s: compact, compleet en comfortabel.


Een aaneengesloten winkelfunctie is volgens de gemeente van groot belang voor de aantrekkelijkheid van het kernwinkelgebied en dus van Doesburg. Vestiging van Only for Men in het kernwinkelgebied is daarom wenselijk en daartoe is degemeente bereid haar medewerking te verlenen.


Elke onderbreking van de winkelfunctie – door woningen, leegstand of een andere niet- publiekstrekkende functie – is volgens de gemeente hinderlijk voor de consument en vermindert de beleving van het winkelgebied. Vestiging van Only for Men buiten de binnenstad verzwakt het kernwinkelgebied en dient daarom voorkomen te worden. Volgens het geldende bestemmingsplan Binnenstad is op het perceel Barend Ubbinkweg 9 enkel het gebruik als “detailhandel in antiek” en “kantoor” toegestaan. Een vestiging van Only for Men is daarom bij recht niet toegestaan.


Het college kan met een omgevingsvergunning van het bestemmingsplan afwijken om andere vormen van detailhandel toe te staan, mits wordt voldaan aan een aantal voorwaarden. De aanvraag voldoet niet aan deze voorwaarden, stelt de gemeente. ‘Een vestiging van Only for Men buiten het kernwinkelgebied tast namelijk de detailhandelsstructuur van de binnenstad aan’.


De beoogde one-stop-shop formule van Only for Men biedt naast herenmode ook andere producten (onder andere schoenen en geurtjes) en diensten (onder andere een kapper) aan. Dit gaat ten koste van de in de binnenstad aanwezige detailhandel en tast hiermee de detailhandelsstructuur van het kernwinkelgebied aan.

21 reacties

 1. Vincent

  Toch jammer dat er wederom alleen naar de nadelen wordt gekeken. Bij de gemeente weet met het altijd weer zo te draaien dat “de winkelkern in de binnenstad beschermt moet worden” Nou beste gemeente Doesburg met beleid wat gevoerd wordt en de bedragen die omgaan in de huur voor een winkelpand mag je, je handen dichtknijpen als er in 2020 nog een zelfstandig ondernemer in de binnenstad gevestigd is!

  Bedrijven als Only for Men zijn juist een aanwinst voor Doesburg. Het trekt mensen uit de omgeving juist aan om een bezoekje te brengen aan Doesburg. Omdat mensen dan toch in Doesburg zijn en gratis (!) kunnen parkeren bij Only for Men of op de Linie lijkt mij de kans aannemelijk dat ze met het zelfde gemak even de binnenstad in lopen voor de dagelijkse boodschappen. Kijk naar een Piet Zomers in Wilp. Die winkelketen zorgt voor een grote aanloop voor het dorp en omzet voor lokale Horeca.

  Ik ben echt benieuwd wat men nu concreet van plan is. Blijven we detailhandel die zich in Doesburg wil vestigen tegenwerken omdat we bang zijn voor de ondernemers in de binnenstad of worden we wakker en gaan we helder en transparant nadenken over de toekomst van Doesburg?

 2. Frans van der Krul

  Hoe lang moet de lijst van gemiste kansen nog worden, ook de omgeving moet interessant zijn voor het kernwinkelgebied, dus wel een passantenhaven (Turfhaven enz),goed voor de werkgelegenheid!
  Maar met vestigingen elders zou alles een nadeel zijn voor het kerngebied? VERZOEKJE: maak het kernwinkelgebied groter!Dan zal er meer passen, zo kan er dus niets komen in de loods maar wel op de kade van de haven? Dat behoord nu toch ook niet tot het kernwinkelgebied?

 3. Wim Robbertsen

  Een winkel als OfM heeft ook een duidelijke regiofunctie. Meer mensen richting Doesburg dus. Gemiste kans wederom.

 4. W.v.D

  Het college van B&W????? wie zijn dit???? het kan niet veel zijn want als je zulke beslissingen maakt dan zie je dingen toch niet echt goed, de Aldi zit op de ooi is dat ook niet goed voor de binnen stad? ik snap het niet als je geen winkels rondom de binnenstad van Doesburg zet dan komt er zo meteen niemand meer omdat er voor de rest steeds minder in de binnen stad is van wege de hoge kosten van winkels… maar goed het zullen wel zeer intelligente mensen zijn

 5. Johan

  Heel goed dat het college kiest voor bescherming en behoud van het kernwinkelgebied. Ondernemener moeten kunnen rekenen op een betrouwbare overheid en zeker in deze tijden verdient het versterken van het centrum de voorkeur! Chapeau dat men dit zo doet! Hopelijk komt Only for Men naar de binnenstad samen met de Action. Heeft Staarink ook meteen een opvolger.

 6. Casper Bakker

  Zijn er echt mensen die denken dat de Action en Only for Men zò graag naar Doesburg willen, dat ze hun eigen formule daarvoor helemaal om willen gooien? Wees toch eens realistisch.

 7. W.v.D

  volgend mij begrijpen sommige mensen niet dat als je niets doet je ook niets hebt en dus geen winkels geen mensen meer naar doesburg…dus geen winst als je dit met alle winkels gaat doen is het opruimen in doesburg, en wil men dit of is men naïef.

 8. DR

  Maak in de loods een zalencentrum die betaalbaar is voor de verenigingen, wordt er in ieder geval iets nuttigs mee gedaan, is in ieder geval beter dan leegstand.

 9. Frans van der Krul

  Dr…
  Wat dacht je van de BIB?

 10. J.Ullimanni

  Welke kern? Doesburg zit al vast tegen Angerlo aangebouwd. Durf met de tijd mee te gaan en strijk niet alleen de centen voor de bouwgronden op,maar geef de burgers brood en spelen.

 11. Patricia Hertgers

  Zomaar een greep uit het collegeprogramma 2010-2014

  8.11 Getracht wordt de vestiging van nieuwe, ook kleinschalige bedrijven te bevorderen en de kwetsbaarheid van onze stad op het gebied van de werkgelegenheid te verkleinen.

  8.16 Actieve promotie van Doesburg als vestigingsplaats voor ondernemers. Toegankelijke regels, vergunningverlening via één traject (ondernemersloket).

  Snappen jullie het nog???

 12. joke

  wat een gelul pvda en vvd en cda .
  e
  Eerst moet er een goedkope winkel komen , en nu ineens een hele dure . ze nemen echt geen personeel uit doesburg.maar alleen mensen als muller die genoeg te besteden heeft . bah.

 13. Frans van der Krul

  Patricia,
  Wij als gewone burgers zullen wel te dom zijn om het kunnen volgen en te begrijpen, eigenbelangen politiek? Stadspartij is wel erg stil.
  KANSLOO(D)S!

 14. Bart

  @Allen:
  Dit gemeente bestuur is er zo langzaamaan een ster in om ons de burgers steeds weer alles af te nemen.
  Zijn bepalen niet de burgers.
  Zij willen de binnenstad zo houden…………zouden er hogere machten zijn van uit de binnenstad die dat wensen en willen voor eigen gewin?
  Kan de binnenstad echt de concurrentie niet aan?

  Geacht gemeente bestuur ik help u uit de droom voordat u allen onze stad om zeep helpt zodat het nog stiller word dan Tsjernobyl……
  Doetinchem….erg aantrekkelijk om te winkelen!
  Zevenaar…..erg aantrekkelijk met veel winkels!
  Arnhem……ook leuk.
  Zutphen…….oook oud en erg leuk

  Doesburg…………….Daar rijd helaas de postkoets voorbij.

 15. BartK

  Een goed besluit van het college. Uit alle recente onderzoeken van Kvk, HAN e.d. is gebleken dat de ondernemers in de kleine stadskernen het erg zwaar hebben en met name de internetmarkt een grote concurrent is geworden. De adviezen zijn daarom ook om de 3 C’s te handhaven. Compleet Compact en Comfortabel. Natuurlijk zijn de huren in de stad erg hoog, maar dat kan de huurder helaas niet veranderen. De stadskern uitbreiden is daarom een doodsteek voor een aantal ondernemers die al onder druk staan. Wie wil er nu in een stad rondlopen met puien waar “te huur” op staat of “opheffingsuitverkoop” De mensen die in die winkels werk(ten) staan dan ook op straat. Dus praat mij niet van werkgelegenheid creëren. Het is het verplaatsen van het probleem en niet het versterken. OfM is een shop&go winkel met een totaalassortiment, consumenten zullen dus niet 400 mtr lopen om dan nog boodschapjes in het centrum te gaan doen. Vorige week heeft er in de Gelderlander ookeen soortgelijk artikel gestaan over de druk die er op de detaillisten staat. Voor alle critici één raad: Koop al uw producten bij de detaillist (kom achter uw computer vandaan) zorg daardoor dat binnensteden vol komen met winkels, dan is er misschien in de toekomst uitbreiding mogelijk om ook gezellig te winkelen buiten de stadskern.

 16. Frans van der Krul

  BartK,
  Een slecht besluit van het college. Uit alle recente onderzoeken van Kvk, HAN e.d. is gebleken dat de ondernemers in de kleine stadskernen het erg zwaar hebben en met name de internetmarkt een grote concurrent is geworden.Internet dan ook maar tegenhouden in Doesburg?????, ontwikkelingen hou je toch niet tegen en laat het dus maar gebeuren, dit/dat houd de lokale middenstand ook scherp, men had ook naast hun winkel een internet site kunnen oopzetten (enkele hebben dit ook gedaan) scherp! Uit onderzoeken gebleken??
  Geef mij maar voldoende geld en ik vind ook wel een onderzoeksburo die het tegendeel zal bewijzen, net zoals bij het herinvoeren van de gulden.Wiens brood men eet………

 17. Patricia Hertgers

  Frans: waar je het vandaan haalt dat de politiek (waaronder ik dus) de burger dom vindt snap ik niet helemaal. Je weet van mij dat ik de mening van doesburg(ers) erg belangrijk vind, daarvoor ken je me goed genoeg. En wat de stadspartij betreft, zoals je weet hoor ik niet bij die partij, dus kan alleen maar zeggen, vraag het hun. Ik heb geen idee.

  Joke: nee hoor, wat mij betreft had de action er allang in gezeten. Maar action heeft geen aanvraag ingediend. Heeft alleen gepolst. Daarnaast heeft de action ingestemd om met het college om de tafel te gaan zitten om andere locaties te bekijken en te bespreken. Een gemiste kans van het college en de action om de action in de loods te plaatsen. Dat vind ik nog steeds.
  Maar het is toch belachelijk dat er 2 grote winkels naar doesburg willen komen, 2 winkels die kunnen zorgen voor een economische impuls voor doesburg. En dat ze beide geweigerd worden!!??

 18. Frans van der Krul

  Patries,
  Ik bedoelde jou niet ken je mening.Begrijp niet wat het huidige college hiermee(KANSLOO(D)S ) wil bereiken? Dat is wat ik als “gewone” burger niet begrijp en een duidelijke uitleg krijgt de burger ook niet van geen van de huidige college partijen.Men zwijgt tot nu toe in alle talen, roep dan ook om uitleg aan de burger van de 3 college partijen, REAGEREN NIET NEGEREN college!
  suc6!

 19. Robert Duis

  Geacht College van B&W van Doesburg,

  Slim bezig! Gaat U zo maar door: a)Het weigeren van grote- en notabene A-typische ondernemingen buiten Uw stadskern en b)Uw binnenstad lekker isoleren en vooral “auto-luw” maken en vervolgens rustig afwachten tot alle binnenstad winkelier-gezinnen zonder voldoende omzet heerlijk thuis zitten met Uw 3 C’s:”Compleet,Compact en Comfortabel”.

 20. Bart

  @ Allen: Dit college, gemeentebestuur zit er voor invloeden van de binnenstad! Voor de huidige middenstand die elke move van buitenaf als concurentie zien.
  Daarom blijven we nog jaren vast zitten aan dit middenstandsbeleid wat er dan gelijk voor zorgt dat we massaal uitwijken naar doetinchem met wel een action enz.
  Want als je terug kijkt zo”n 30 jaar in de tijd is er letterlijk niet veel veranderd in deze binnenstad, ja er is wel wat veranderd, uitzonderingen daar gelaten.

  @ Robert? Je vergeet een C namelijk die van Compatibele.

 21. Ellen Mulder-Metselaar

  @joke dit is een beslissing van het college en daar hoort de VVD niet bij dus ik begrijp niet precies je probleem.
  Dat het college tot dit besluit is gekomen is niet te begrijpen. In het huidige economische klimaat is het voor een stad geweldig dat er twee bedrijven zijn die zich daar willen vestigen. We zouden het moeten omarmen en niet weigeren. De economische motor van Doesburg moet draaien en niet haperen bij elk bedrijf met vestigingsplannen.
  tevens moeten de drie C’s voor de binnenstad niet een doel op zich worden, helaas lijkt het daar steeds meer op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑