Op zaterdag 15 oktober brengen Tineke Beishuizen, Jan Ravensteijn en Marjolijn van Rietschoten het Doesburgse verleden tussen 1600 en 1850 tot leven. In de achthonderd jaar waarin Doesburg bestaat heeft er welgeteld één familie van nationale faam in Doesburg geleefd: de familie Verhuell. Met dagboekfragmenten, brieven en gedeelten van memoires laten Tineke Beishuizen en Jan Ravensteijn het publiek kennis maken met een aantal markante figuren uit deze familie. Daarbij worden bloedstollende verteld, onder meer over de moord in de Hoogestraat.


Marjolijn van Rietschoten vertelt het bijna eigentijdse verhaal van hoe in de loop van de eeuwen de echt arme medemens werd afgeschaft en er tegelijkertijd door overheid en kerkbestuur steeds minder geld aan hem werd uitgegeven.


Bizar is haar verhaal over stuntende freules en huiskopende dienstbodes, in een tijd waarin het woord ‘feminisme’ nog moet worden uitgevonden. Huisjesmelkster Johanna Clara van der Dussen wist zelfs het faillissement van een landgoed in de omgeving te veroorzaken. Deze verhalen worden afgewisseld met toepasselijke gedichten die door Jan Ravensteijn gelezen worden.


De voorstelling duurt ongeveer een uur en vindt plaats in Het Meulenhuus, Bergstraat 48, in Doesburg. Er zijn drie voorstellingen, om 11.00 uur, 13.00 uur en 15.00 uur. De toegang is gratis. Na aanvang van de voorstelling worden geen bezoekers meer toegelaten.