Ze zijn te zien op zaterdag 19 oktober: Doesburgs verborgen schatten. Particuliere verzamelingen. Groot en klein. Van 75 toeren platen tot zilveren mosterdpotten. Van penningen tot glas. Van speelgoed tot munten. Van lp’s tot Barbiepoppen. Van giraffen tot producten van Houbigant. Verzamelingen van zeer uiteenlopende mensen. Jong en oud.

 

Wat zij gemeenschappelijk hebben, is passie én het zijn allemaal Doesburgers. Mensen die warmlopen voor iets heel specifieks, een nieuwe soms ook levenslange liefde. Het begint bijvoorbeeld met appreciatie voor de dansmuziek uit de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw en ontwikkelt zich tot een verzameling van 78 toerenplaten en koffer- en hoorngrammofoons.

 

Een van de organisatoren: ‘We zijn verrast door wat er allemaal verzameld wordt in Doesburg. Aanleiding om op 19 oktober naast de fysieke presentatie in de Grote Kerk ook een virtueel pop-up museum te openen in de Raadskelder. Daar worden die dag beelden getoond van collecties die of te kwetsbaar of te kostbaar of eenvoudigweg niet te vervoeren zijn.’

 

Met nagenoeg alle musea die dag geopend, met kortingen op de entree belooft deze 19e oktober een bijzondere dag te worden. Het evenement wordt georganiseerd onder de naam DoMus. DoMus staat voor de Doesburgse Museumdag. De première valt samen met  de Gelderse Museumdag.

 

De organisatie laat weten dat er nog ruimte is in het pop-up museum dat die dag is gehuisvest in de Grote Kerk. Met name jonge verzamelaars zijn nog wat onder vertegenwoordigd. Maar zoals gezegd iedereen met een passie voor verzamelen is welkom. Doesburgers kunnen zich gratis aanmelden via www.hethuisdoesburg.nl.