De Veteranendag in Doesburg vindt dit jaar plaats op 31 oktober. Dit jaarlijkse evenement is bedoeld om de Doesburgse veteranen die vele missies hebben uitgevoerd, met elkaar in verbinding te brengen. Tijdens de bijeenkomst zal een spreker een bepaald thema aansnijden. Zo hebben eerder een Nieuw Guinea en Libanon veteraan hun verhaal verteld.

 

De Doesburgse Veteranendag 2014 zal in het teken staan van 70 jaar Market Garden. Dick Hesse, Luitenant-Kolonel der Infanterie b.d., zal een presentatie geven over deze operatie.

 

Hesse is verbonden aan het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 te Groesbeek. Hij zal ook historisch materiaal tonen van de Operatie Veritable, een film van de BBC (duurt 20 min). Deze film geeft een beeld van de verschrikkelijke strijd die nodig was om de Rijn over te komen en uiteindelijk ook Doesburg te bevrijden. Veritable was dus eigenlijk een extra operatie die nodig is gebleken omdat een deel van Market Garden, (Arnhem en de bruggen daar veroveren), mislukte.

 

Niet alleen zal dit verhaal onderdeel zijn van de veteranendag, een aantal verzamelaars van historische legervoertuigen zal een soort static show geven van deze tot de verbeelding sprekende voertuigen. De bedoeling is dat zij voor het Gemeentehuis, tegenover de Waag, zich zullen opstellen.

 

De voertuigen zullen van 15.00 uur aankomen. Een uur later worden de veteranen ontvangen in het Gemeentehuis in Doesburg. Rond 16.30 uur zal de spreker zijn verhaal vertellen.