Stadsbeiaardier van Doesburg, Frans Haagen, speelt op het carillon van de Grote of Martinikerk op zondag 4 november winnende nummers van een internationale wedstrijd. Het betreft hierbij een wereldpremière voor Doesburg.

De carillons die vanuit vele torens klinken, zijn verenigd in de Nederlandse Klokkenspel Vereniging (NKV). Deze vereniging levert een wezenlijke bijdrage aan het in standhouden van dit culturele erfgoed. Ook het Doesburgs carillon hoort daar bij.

Onlangs vierde het NKV haar honderdjarig bestaan en ontving ter gelegenheid daarvan het predicaat “koninklijk”. Vanwege dit jubileum werd een wedstrijd uitgeschreven om speciale muziek voor carillon te componeren.

Deze wedstrijd is een succes geworden : 14 musici hebben nieuwe composities geschreven en er zijn vijf winnaars. Deze winnaars komen behalve uit Nederland, ook uit Griekenland, Israel en Zuid- Afrika. Iedere winnaar ontvangt een prijs van € 1.000,–.

Tijdens een speciaal carillonconcert op zondag 4 november zal de stadsbeiaardier van Doesburg, Frans Haagen, samen met collega-beiaardiers de winnende composities ten gehore brengen op het carillon van de Martinikerk in Doesburg. Een vijfvoudige wereldpremière dus.

Het concert begint om 14.00 uur en is in het historische centrum van Doesburg te horen. Het is bovendien dan ook de maandelijkse culturele zondag. Deze krijgt door deze in Doesburg nog niet eerder gehoorde carillonklanken een extra feestelijk tintje.

Donateurs van de “Stichting Doesburgs Carillon” kunnen het concert beluisteren in de tuin van mevrouw Verkade, die vlak bij de kerk woont. Direct na het concert zal in de Gasthuiskerk burgemeester mw. Loes van der Meijs de prijzen uitreiken aan de winnende componisten.

Wie die zondag in Doesburg is, zal merken hoe mooi de klanken van de klokken van het carillon de sfeer in de binnenstad opluisteren.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzCarConceptDelikasaRestaurant De LiefdeHillenaar Optiek,  Edelsmederij Tobias , Partyboerderij De IJsselhoeve en Binkies , MKB Tele.com, Etos Doesburg en Bennie’s Barber Shop.