De gemeente Doesburg en Berkel Milieu vragen dit najaar aandacht voor de gescheiden inzameling van E-goed. Alle Doesburgers die vanaf 6 oktober hun gebruikte elektrische apparaten of kapotte spaarlampen wegbrengen, ontvangen een waardecheque voor een gratis 2e LED-lamp. Wethouder Fred Jansen: ‘Door mee te doen, spaart u het milieu en uw portemonnee. Recyclen heb je zelf in de hand. Dus doe mee met deze actie en lever uw E-goed in.


E-goed staat voor gebruikte elektrische en elektronische apparaten: alles met een batterij of stekker wat niet meer wordt gebruikt. Door E-goed apart in te leveren, worden alle apparaten op een milieuverantwoorde manier verwerkt en materialen hergebruikt. Het inleveren wordt nu ook heel aantrekkelijk door de speciale LED- bespaaractie.


Bij inlevering van gebruikte elektrische apparaten ontvangen de Doesburgers namelijk een waardecheque voor een gratis 2e LED-lamp. Inleveren van E-goed kan gratis bij de kringloopwinkel van 2Switch  aan de Leigraafseweg 37a,  het Afvalstoffendepot aan de Koppelweg 20 en bij deelnemende winkels in de regio, zoals Gamma, Karwei en Scheer & Foppen. De actie loopt van 6 oktober tot en met 31 december 2012.


De LED-bespaaractie stimuleert mensen over te stappen op LED-lampen. De actie wordt mogelijk gemaakt door de stichting Bewust Duurzaam. Hans Veenemans van deze stichting: ‘LED is de verlichting van de toekomst. In een LED-lamp zit geen kwik en hij gaat wel twintig jaar mee, vier keer zolang als een spaarlamp. De betere LED-lampen van nu zorgen voor een mooie, warme verlichting in en rond huis. Ik gebruik nu zelf van 3000 watt vroeger nog slechts 100 watt verlichting in heel mijn huis’.


Zwolle was de eerste gemeente in Nederland waar de LED-bespaaractie is gehouden. Veenemans: ‘Door gloeilampen te vervangen door LED-lampen besparen de inwoners van Zwolle meer dan 3,3 miljoen euro aan energiekosten en wordt 8,2 miljoen kilo CO2 minder uitgestoten. Nu brengen we de LED-bespaaractie naar Doesburg en combineren we het met de gescheiden inzameling van E-goed. Wie meedoet en thuis gloeilampen vervangt door LED-lampen, kan in de toekomst tot wel 500 euro besparen op de energierekening’.


De actie start op zaterdag 6 oktober met een feestelijke E-goed inleverdag bij 2Switch aan de Leigraafseweg 37a in Doesburg. Bij inlevering van E-goed ontvangen de bezoekers niet alleen een waardecheque voor de gratis 2e LED-lamp, ook zijn er gratis Jekko inzamelboxen om mee te nemen. Ook is er een ‘apparatendokter’ aanwezig die kijkt of meegebrachte oude apparaten nog gerepareerd kunnen worden. Kinderen krijgen een gratis verrassing en kunnen meedoen aan een knutselworkshop. De activiteiten vinden plaats van 11.00 tot 15.00 uur. Omdat de E-goed inleverdag samenvalt met de Nationale Kringloopdag, bruist het op zaterdag 6 oktober van de actviteiten bij de kringloopwinkel van 2Switch.


Inwoners van Doesburg kunnen elektrische apparaten overigens ook het hele jaar door gratis op laten halen aan huis. Kringloopbedrijf 2Switch haalt al het E-goed op, dus ook defecte apparaten. Voor een afspraak kan gebeld worden naar de Kringlooplijn: tel. 0900-0205. Bij het aan huis laten ophalen van E-goed geldt de LED-bespaaractie niet.


De E-goed campagne is een initiatief van de gemeente Doesburg en Berkel Milieu in samenwerking met 2Switch. De LED-bespaaractie wordt mogelijk gemaakt door Stichting Bewust Duurzaam. De projecten worden ondersteund door Wecycle. Meer informatie over de E-goed inleverdag en de LED-bespaaractie is te vinden op www.afvalvrij.nl/e-goed. Winkeliers die belangstelling hebben om een bijdrage te leveren aan de actie kunnen zich melden bij info@bewustduurzaam.nu.