Op zaterdag 20 mei 2017 zal voor de tweede keer de Doesburgse Mosterd & Food Dag worden gehouden en zal voor de 20e keer gestreden worden door de lokale Doesburgse horeca om de felbegeerde Kuperusbokaal, de wisseltrofee voor de lekkerste originele Doesburgse Mosterdsoep. Wie wordt de opvolger van Sonja’s Brood en Banket, de winnares van 2016.

Het evenement vindt plaats van 10.30 tot 17.00 uur, rondom de drie centrale winkelstraten, met de Driespong als kloppend hart voor o.a. de jurering van de soepen en het plein waar de lokale horeca hun ingezonden soepen aanbiedt om te proeven.

Centraal blijft de verkiezing van de beste Doesburgse Mosterdsoep, maar ook dit jaar zal er weer een Streekproductenmarkt in de Meipoortstraat worden georganiseerd met Achterhoekse en Liemerse streekproducten, met ruim 20 deelnemers met uiteenlopende “Food” producten van de organisatie Slow Food Achterhoek.

Vakjury
Naast de Doesburgse Horeca zullen diverse lokale Doesburgse ondernemers hun eigen streekproducten aanbieden op deze dag.

Vanaf ca. 13.00 uur worden alle ingezonden soepen als eerste beoordeeld door de chefs en/of eigenaren van de deelnemende restaurants middels een blinde proeverij. De 5 beste soepen per categorie (vlees, vis en vegetarisch) zullen vanaf 15.00 uur live worden gejureerd door een vakjury, met 2 chef-koks van gerenommeerde restaurants uit de regio, Ron Hansen (oud horecaondernemer en momenteel docent aan de Hotelschool in Wageningen) en de Doesburgse Mosterdvlogger Richard Kok.

Bert Stomphorst en Mike Vrijdag
De twee prominente koks uit de regio zijn dit jaar: Bert Stomphorst en Mike Vrijdag. Bert Stomphorst wordt gezien als een van de grote kooktalenten uit de regio. Hij leidt de verfijnde keuken van The Hunting Lodge in Rozendaal. Het terras van dit horecabedrijf werd vorig jaar door de gezaghebbende culinaire gids Gault&Millau uitgeroepen tot ‘Terras van het Jaar’. Vrijdag is chef-kok en mede-eigenaar van restaurant Strandlodge in Winterswijk. Dit restaurant kreeg in december 2015 een Michelinster en behoort daarmee tot de top van Nederland.

De jurering vindt plaats vanuit de jurywagen op de Driesprong, de jurering wordt vanaf 15.00 uur aan elkaar gepraat door Eric Schuurman, oud presentator van TV Gelderland en de 3 prijswinnaars worden rond 16.30 uur bekend gemaakt door burgemeester Loes van der Meijs.

Sonja’s Brood & Banket
Op dezelfde dag wordt in Doesburg tevens de grote ‘Hanze Boeken- en Kunstmarkt’ georganiseerd, aan de Roggestraat en het Vischplein.

De prijswinnaars van 2016 waren:

Categorie Vlees en winnaar Kuperusbokaal: Sonja’s Brood & Banket

Categorie Vis: Lunchroom la Fleur

Categorie Vegetarisch: Stadsbierhuys De Waag

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzCarConceptDelikasaKoenen Echte BakkerTimeOut EventsRestaurant De LiefdeHillenaar OptiekGasthuiskerk DoesburgEdelsmederij Tobias , Brasserie Het Zesde Zintuig en Partyboerderij De IJsselhoeve en Binkies.