Peter de Groot en Michiel Niessen spelen en zingen op zaterdag 28 januari om 20.00 uur in de Gasthuiskerk in Doesburg een renaissance versie van de Winterreise van Schubert. Dit stuk voor zang en piano heeft een beklemmende sfeer en een grote intimiteit,

Zanger en Renaissance-specialist Peter de Groot zag opmerkelijke inhoudelijke overeenkomsten met chansons uit de Renaissance (16e eeuw). Hoewel de teksten minder romantisch gekleurd zijn dan die van Müller, trekken de dichters van de Renaissance vaak dezelfde conclusie: De Liefde maakt ongelukkig.

In 1827 voltooide Franz Schubert zijn beroemde liederencyclus Winterreise. De getoonzette gedichten van Wilhelm Müller handelen ogenschijnlijk simpelweg over een verliefde, maar afgewezen, jongeman die, al dolend door een bar winterlandschap, probeert over deze deceptie heen te komen, maar alles wat hij ziet herrinnert hem aan zijn verdriet.

In deze Renaissance-versie van Winterreise maken we eveneens de terugblik mee van een man die eerst uitzinnig van liefde is, maar tot zijn verbijstering door zijn geliefde wordt afgewezen.

De luisteraar maakt de treurige psychologische weg die hij gaat mee; van verliefdheid, grenzeloze extase, via teleurstelling, wanhoop, depressie, verbitterdheid en resignatie naar bijtend sarcasme.

Deze Renaissance Winterreise is niet alleen een muzikale knipoog naar een beroemd muziekwerk, maar is tevens een andere reis, namelijk door de verrassende en voor velen onbekende wereld van de zestiende-eeuwse muziek en poëtica.

Kaarten om bij het optreden aanwezig te zijn, zijn te bestellen via www.gasthuiskerkdoesburg.nl.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn XycleservicePlusFitDoesburgRootzCarConceptDelikasaKoenen Echte BakkerTimeOut EventsRestaurant De LiefdeHillenaar OptiekGasthuiskerk DoesburgEdelsmederij Tobias en Brasserie Het Zesde Zintuig.