Geheel uitgevoerd in plaatstaal, met een historische tijdslijn en verzen van het Doesburgs volkslied, is de 130 meter lange balustrade in de Turfhaven in Doesburg af. Burgemeester Gosse Noordewier zal donderdag 17 december 2015 de balustrade onthullen samen met de (achter)kleinkinderen van de dichters van het Doesburgse volkslied.

Het is al lang een grote wens in Doesburg om de voormalige industriehaven te veranderen in een aantrekkelijke toeristische haven, terwijl zoveel mogelijk elementen uit het industrieel verleden behouden blijven. In verband met de veiligheid is op de betonnen kademuur van de Turfhaven een zogeheten doorvalbeveiliging aangebracht.

In plaats van te kiezen voor een gebruikelijke reling, heeft de gemeente Doesburg gekozen voor een 130 meter lange balustrade van cortenstaal, waarop de Doesburgse Canon en twee coupletten van het Doesburgse volkslied zijn weergegeven. De balustrade maakt deel uit van een project waarbij de hele Turfhaven een nieuwe functie en een heel andere uitstraling krijgt. De GTW-loods krijgt een nieuwe bestemming, de kraan en de trechters van de vroegere Betonmortelcentrale krijgen een opknapbeurt.

Verantwoordelijk wethouder is Ellen Mulder over de balustrade: ‘Wat is er nou mooier dan op zo’n unieke industriële plek, die het toonbeeld was van Doesburgs ondernemerschap, te laten zien hoe je de rijke geschiedenis kunt verbinden aan een nieuwe functie van het havengebied? Vandaar de keuze om op de balustrade de Doesburgse tijdlijn op te nemen. Van 1053, het jaar dat Doesburg voor het eerst voorkomt in de annalen, tot 2015. Dit jaar heeft Doesburg gevierd dat 777 jaar geleden stadsrechten zijn verleend’.

Volgend seizoen moet de Turfhaven helemaal toegerust zijn om een steeds grotere groep haven- en campergasten te ontvangen.

Onder de tijdlijn op de balustrade staan twee verzen van het Doesburgse volkslied. Dit is in 1937 gecomponeerd door de Doesburgse “bovenmeester” H.Bloembergen en “wasbaas”J.H. Janssen ter gelegenheid van 700 jaar stadsrechten. Bij de onthulling van de balustrade zullen (achter)kleinkinderen van deze Doesburgers aanwezig zijn.

De balustrade is ontworpen door de Apeldoornse architect Lars Courage, de uitvoering is gedaan door Constructie- en Lasbedrijf Besaris BV.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn Xycleservice, PlusFit DoesburgRootz, CarConcept, Delikasa, Koenen Echte Bakker, TimeOut Events, Dierendingen, LekkerszenZo, Restaurant De LiefdeHillenaar Optiek, Gasthuiskerk DoesburgHotel Doesburg en Slaapspecialist Ralph Klaassen.