Stadt en Ambt Doesborgh houdt op donderdag 21 januari een lezing. De lezing gaat over ‘ Een pelgrimstocht op het eiland Shikoku, Japan’. Aly Wagenvoorde uit Delden verzorgt de lezing die in het Meulenhuus, Bergstraat 48 in Doesburg wordt gehouden. De avond begint om 20.00 uur (zaal open 19.30 uur). De toegang is voor leden gratis en niet leden betalen 5 euro per persoon.

Mensen met uiteenlopende religies en allerlei culturen hebben door de eeuwen heen een heilige tocht ondernomen. De oude Grieken liepen naar orakelplaatsen waar ze de goden om raad konden vragen. De joden trokken naar de tempel van Jeruzalem. Ook nu nog worden er pelgrimstochten ondernomen. Het Boeddhisme kent bijvoorbeeld belangrijke bedevaart plekken in India en Nepal. Moslims ondernemen de hadj naar Mekka. En veel Nederlanders hebben gehoord van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella; sommigen hebben deze zelf gelopen.

Van oorsprong is een pelgrimstocht een tocht naar een plaats met een speciale godsdienstige betekenis. Tegenwoordig hebben pelgrimstochten aantrekkingskracht op wandelaars die op zoek zijn naar rust en bezinning. Een pelgrim gaat op reis. In het geval van Aly en Cees Wagenvoorde naar Japan, en wel naar het eiland Shikoku. Waar gedurende vier weken het eerste deel van de beroemde tocht werd afgelegd. De totale route loopt rondom het eiland en gaat langs 88 tempels en talrijke andere bijzondere plekken. De lengte is 1200-1400 km.

Deze pelgrimstocht is eind 16de, begin 17de eeuw ontstaan en heeft alles te maken met Kobo Daishi (of Kukai), een van de bekendste monniken uit de Japanse geschiedenis. Een van de aspecten van een pelgrimstocht is verandering. Wie een lange wandeltocht maakt, verandert. Je moet immers bereid zijn om je over te geven aan wat je tegenkomt op je pad. Plannen worden soms doorkruist en je krijgt diverse moeilijkheden te verwerken. Lopen ver van huis en haard had een grote aantrekkingskracht op Aly Wagenvoorde en haar man. Een duidelijke eindbestemming voor deze tocht had men niet; zo’n 500 km lopen zou mooi zijn, in de beperkte tijd die ze tot hun beschikking hadden…

U krijgt deze avond een indrukwekkende impressie van een niet-alledaagse tocht. Deze tocht heeft een mix van prachtig fotomateriaal en sfeervolle muziek opgeleverd. Voeg daarbij de bijzondere belevenissen, opgedaan tijdens deze zware route en alle ingrediënten voor een interessante avond zijn aanwezig.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn Xycleservice, PlusFitDoesburgRootz, CarConcept, Delikasa, Koenen Echte Bakker, TimeOut Events, LekkerszenZo, Restaurant De LiefdeHillenaar Optiek, Gasthuiskerk Doesburg en Slaapspecialist Ralph Klaassen.