In de rubriek “7 Vragen voor de voorzitter” deze maand Robert Baars interim-voorzitter van Korfbal vereniging Rivalen in Doesburg. Korfbal vereniging Rivalen is net als alle andere verenigingen in Doesburg een kleine club maar deze vereniging zegt dat ze de mooiste accommodatie van Doesburg hebben. Zelf was ik nog nooit op de velden bij Den Helder geweest maar ik moet zeggen, ze hebben het goed voor elkaar. Ook deze keer was het een hele fijne ontmoeting voor DoesburgDirect.nl op het mooie kunstgras van de Rivalen.

JdW_131026_02

 

Robert Baars is interim-voorzitter van Korfbalvereniging Rivalen.

‘Bij de aankomende ledenvergadering in november zal er een nieuwe voorzitter gekozen worden.’ Vertelt Robert.
Robert hoopt daar tenminste op omdat hij zich dan weer volledig kan richten op zijn taken als penningmeester, sponsorzaken en de technische zaken bij de seniorenjeugd. In het dagelijks leven is Robert partner van Kab Accountants & Belastingadviseurs Oost N.V. Robert is 45 jaar oud, getrouwd met Corine en ze hebben samen twee zonen in de leeftijd van 16 en 12 jaar. Robert is een geboren en getogen Doesburger. Hij korfbalt al sinds zijn zesde jaar en is dus al z’n 39 jaar betrokken bij Korfbalvereniging Rivalen.

 

JdW_131026_01

U bent voorzitter van Korfbalclub Rivalen. Kunt u iets vertellen over uw leden en de vereniging in het algemeen?
Korfbalvereniging Rivalen is een leuke, enthousiaste en betrokken vereniging met 145 leden.

Rivalen biedt plaats aan iedereen van jong tot oud, behalve korfbal is er ook de mogelijkheid tot het spelen van jeu de boules. Momenteel hebben we drie seniorenteams, het eerste team speelt wedstrijdkorfbal en de andere twee teams breedtekorfbal. Ook is er bij het derde team plaats voor recreanten, die wekelijks in beweging willen zijn, maar geen wedstrijden spelen. We hebben momenteel vijf jeugdteams.

Rivalen is een vereniging die leeft, er wordt veel georganiseerd door een breed scala aan vrijwilligers. Rivalen heeft een enthousiaste jeugdafdeling. Er wordt altijd geprobeerd om behalve korfbal nog meer te bieden, speurtochten, leuke jeugdkampen, Sinterklaas, toernooien en noem maar op.

Zolang ik bij Rivalen betrokken ben is mij altijd opgevallen dat Rivalen behalve een sportiviteit ook een belangrijke sociale functie binnen de gemeente Doesburg heeft.

Zoals bij veel verenigingen kan een vereniging niet bestaan zonder vrijwilligers. Ruim anderhalf jaar geleden deed het bestuur “Jeugd Technische Commissie” een openbare oproep voor nieuwe trainer / coaches voor de jeugd teams. Hoe werd hierop gereageerd binnen de vereniging én buiten de vereniging?
Klopt, aangezien Rivalen de jeugd belangrijk vindt, wil de vereniging graag zoveel mogelijk vrijwilligers hebben om deze jeugdafdeling te steunen.

Onze oproep heeft helaas buiten de vereniging nagenoeg geen respons gekregen. Wel hebben een aantal oudere jeugdspelers zich aangemeld om de jongere teams te trainen en begeleiden, wat een zeer waardevolle aanvulling is op de trainingsstaf van de jeugdafdeling en een zeer belangrijke ontwikkeling, de jeugd heeft de toekomst.

 

JdW_131026_03

Aan het einde van de zomer van 2011 opende Korfbalvereniging Rivalen haar vernieuwde kleed accommodatie. Hiermee heeft Korfbalvereniging Rivalen een van de mooiste sport accommodaties van Doesburg. Tevens werd destijds een prachtig kunstgras veld in gebruik genomen. Wat zijn de ervaringen die de vereniging heeft opgedaan met de keuzes die genomen moesten worden voor de aanleg en het onderhoud van een dergelijk veld?
We zijn vreselijk trots op onze accommodatie en vinden het eigenlijk jammer als we de zaal weer ingaan.

De keuze was eigenlijk niet moeilijk, want onze grasmat was in een heel slechte conditie, het was bijna niet meer mogelijk om hier wedstrijden op te spelen. Heel veel verenigingen stappen over op kunstgrasvelden. En gelukkig kregen wij ook de mogelijkheid om op kunstgras over te stappen, meden door een goede samenwerking met de gemeente Doesburg en de Stichting Kegelsport Doesburg.

Het onderhoud is wat anders, maar ook hiervoor hebben wij gelukkig een vrijwilliger die het wekelijks onderhoud verzorgt.

 

De wortels van Korfbalvereniging Rivalen liggen toch een beetje bij sportclub Doesburg en zelfs nu zijn de banden met sportclub Doesburg nog steeds erg goed. Het moet u als voorzitter toch goed doen dat de banden met een andere vereniging goed zijn en dat er zelfs samen activiteiten worden georganiseerd?
Uiteraard is het van belang dat de verenigingen waar mogelijk met elkaar samenwerken. Daarom is Rivalen ook lid van de SSD (Samenwerkend Sportend Doesburg). Je kunt van elkaar leren en samen optrekken mocht dit nodig zijn, samen sta je altijd sterker.

Leuk is inderdaad dat er voor de jeugd afgelopen jaar een activiteit is geweest samen met Sportclub Doesburg, activiteiten om jeugd aan het sporten te krijgen en te laten kennismaken met korfbal zijn belangrijk.

 

JdW_131026_04

Het voorzitterschap is een belangrijke functie. Of leidt u alleen de vergaderingen?
Rivalen is een vereniging met veel vrijwilligers, maar het is ook niet zo’n hele grote vereniging, dus iedereen moet zijn steentje bijdragen. Van de voorzitter wordt ook verwacht dat hij niet alleen de vergadering voorzit, maar zijn of haar kwaliteiten benut waar het nodig mocht zijn.

 

Bent u zelf ook nog actief of bent u alleen passief betrokken?
Ik korfbal zelf nog steeds met veel plezier in het derde team.

Ook fluit ik af en toe nog een jeugdwedstrijd en moedig mijn oudste zoon enthousiast aan tijdens zijn wedstrijden. Dit omvat dus het sportieve gedeelte, maar vanuit de bestuursfunctie, organiseer ik elk jaar het vrijwilligersfeest. Ook ben ik graag van de partij bij de derde helft van Rivalen, erg gezellig en noodzakelijk voor de broodnodige ontspanning.

Verder heb ik de portefeuille sponsoring onder mijn hoede.

 

JdW_131026_06

Is er meer dan alleen Korfbalvereniging Rivalen?
Uiteraard is er meer dan Korfbalvereniging Rivalen. Mijn gezin is veel belangrijker en mijn werk neemt ook veel tijd in beslag. Rivalen is wel een belangrijk onderdeel van mijn leven, maar het blijft een hobby en ontspanning.

Maar ik moet wel eerlijk toegeven dat ik af en toe zou willen dat er wat meer uren in een dag zouden zitten.

 

Fotografie: joost de wolf / JdW Fotografie uit Doesburg
Met speciale dank aan: Jarik