Adviesorgaan wil verschuiving gemeentebelastingen

Gemeenten moeten meer belasting kunnen heffen, onder gelijktijdige verlaging van de Rijksbelasting. Dat schrijft de Raad voor de financiële verhoudingen in een advies aan de Kamer en de informateurs Henk Kamp en Wouter Bos. Gemeenten krijgen steeds meer taken en lopen meer financiële risico’s. Volgens de Raad is hun huidige belastinggebied te beperkt om die risico’s op te vangen.


Dat staat te lezen in Het Financieele Dagblad. De Raad is een officieel adviesorgaan van de regering en niet de eerste organisatie die pleit voor meer financiële armslag bij gemeenten. In juni pleitte de Studiegroep Begrotingsruimte voor een uitbreiding van het lokale belastinggebied.


Gemeenten halen momenteel ongeveer 6 procent van hun totale inkomsten van bijna 30 miljard euro uit de onroerendezaakbelasting, de enige grote belasting die ze heffen. Als optie voor het vergroten van het belastinggebied noemt de Raad in het advies het invoeren van een ingezetenenbelasting.


Wanneer gemeenten minder geld uit het Gemeentefonds nodig hebben als ze meer belasting mogen heffen, dan kunnen de rijksbelastingen volgens de Raad navenant omlaag. Volgens de Raad leidt dit per saldo zelfs tot een vermindering van de collectieve lasten.


2 reacties

  1. Frans van der Krul

    Gemeenten moeten meer belasting kunnen heffen (ingezetenenbelasting)? Als dit maar gaat onder gelijktijdige verlaging van de Rijksbelasting,ik maak me zorgen dat dit niet zo werkt en tot lasten verhoging leidt voor de burger.

  2. Gert-Jan Tas

    @Frans
    Die zorgen hoef je helemaal niet te hebben, dat is een zekerheidje. “Met z’n allen” hebben we blijkbaar een behoefte aan een bepaald voorzieningen niveau vanuit welke overheid dan ook. Als de landelijke politiek vanuit de huidige bezuinigingsslagen dan taken wil gaan afstoten naar lagere overheden, twijfel ik er niet aan dat heel veel taken duurder worden dan nu door de schaalverkleining.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑