De uit Argentinië afkomstige Sofia Carbajo exposeert van 4 juni tot en met 3 augustus aquarellen bij Boekhandel Stein in Doesburg. De aquarellen van Carbajo zijn geïnspireerd door haar verblijf in en haar reizen naar vele verschillende landen over de hele wereld.

 

Gebouwen, deuren, boten, markten en mensen: alles kan een  onderwerp zijn in de schilderijen, die zich kenmerken door een heel eigen, kleurrijke en figuratieve stijl.

 

Carbajo leerde tekenen en schilderen van haar moeder in Buenos Aires. Ze heeft vervolgens verscheidene kunstdiploma’s gehaald en workshops gevolgd, onder andere bij de prestigieuze Triveni Gallery in Nieuw Delhi (India).

 

Vanaf 2000, toen ze in Haïti woonde, is ze serieus bezig met aquarelleren. ‘Je kunt op twee manieren naar Haïti kijken’, zegt Carbajo. ‘Je kunt het grauwe en sombere zien, van één van de armste landen van de wereld, of je kunt de kleuren opmerken, van de markten, de mensen. Dat laatste heeft mij geweldig geïnspireerd’.

 

Kleur is ook overvloedig aanwezig in haar werk uit China, India en Indonesië, landen waar ze voor kortere of langere tijd heeft gewoond, en in de schilderijen gebaseerd op haar reizen in bijvoorbeeld Vietnam, Somalië en Guatemala, die ook vertegenwoordigd zijn op de tentoonstelling.

 

Carbajo: ‘Al die mensen, al die culturen, maken enorme indruk op me. Door goed te observeren heb ik geleerd de gebruiken van andere volken te accepteren en te waarderen, iets dat heel belangrijk is geweest in mijn internationaal georiënteerde leven. En dan is het nog maar een kleine stap naar het afbeelden ervan met waterverf op papier’.

 

Sinds een paar jaar is het land van haar man ook een bron van inspiratie geworden. De expositie aan de Gasthuisstraat 16 in Doesburg heeft dan ook een paar aquarellen met typisch Nederlandse tafereeltjes. Er zullen er ongetwijfeld nog velen volgen.