Dinsdag 21 april vindt er in de Filmzaal van het Arsenaal een avond plaats over de Moderne Devotie in Doesburg. Deze beweging van stichter Geert Groote blijkt veel groter dan velen dachten. Ook in Doesburg blijkt de Moderne Devotie van betekenis te zijn geweest, zo laat Machteld den Besten weten.

 

De Moderne Devotie is een hervormingsbeweging. Ze wilden terug naar de basis en de eenvoud van gemeenschapszin. Verder vonden ze de persoonlijke vrijheid en verantwoordelijkheid heel belangrijk. Ze hadden het niet zo op met de kerkelijke leiding. Naast hun activiteiten in de samenleving voor de kwetsbaren, trokken ze zich terug in stilte.

 

Doesburg kende een Fraterhuis en twee zusterhuizen van de Moderne Devotie. Een daarvan is het huidige Arsenaal. Daarom heen ontstond een leefgemeenschap van onderwijs, internaten, armen en ziekenzorg en cultuur.

 

‘Dinsdagavond 21 april vanaf 19.30 uur hoort u meer, ook over het Devotie Festival waar Doesburg ook aan meedoet in het Hemelvaartsweekend. Inleider 21 april is de coördinator van de Actuele Moderne Devotie Beweging: Mink de Vries’, aldus Den Besten.