Bedenkingen bij CDA Doesburg over nieuwe wethouder

De CDA-fractie van Doesburg vraagt zich in alle oprechtheid af of de voordracht van Henk Westra als opvolger van wethouder Huizingh het beste is voor Doesburg. Dit heeft volgens het CDA niets met de persoon of capaciteiten van Westra te maken, maar alles met de combinatiefunctie als parttime wethouder in Doesburg en parttime raadsgriffier in Zevenaar. ‘Bestuursrechtelijk is er geen probleem. Praktisch gezien “voelt” de combifunctie niet goed’, aldus Rob Gossink van CDA Doesburg.


Volgens de CDA-fractie is er een ongezonde spanning in de combinatie van de functies. Enerzijds zal Westra als griffier dienstbaar moeten zijn ten opzichte van de gemeenteraad van Zevenaar en anderzijds zal dezelfde persoon als wethouder dienstbaar moeten zijn richting de gemeenteraad van Doesburg voor wat betreft het voorbereiden en uitvoeren van beleid. Dit vraagt volgens het CDA om een dubbele loyaliteit, die op zijn zachtst gezegd opmerkelijk te noemen is.


‘Er is een reële kans dat de toekomstig wethouder in een spagaat van belangenafwegingen terecht komt ten opzichte van de twee gemeenten die hij beroepshalve moet dienen. Ook in de werkverhouding kunnen vreemde situaties omstaan. Op welk moment heb je met wethouder Westra te maken en op welk moment met griffier Westra?’, vraagt Gossink zich af.


Daarbij komt stelt het CDA dat zowel de griffiersbaan in Zevenaar als de wethoudersbaan in Doesburg zich moeilijk laat vangen in vaste werktijden. Gossink: ‘Een vaste tijdafbakening is bijna niet mogelijk. Doesburg zou dit eigenlijk niet moeten willen’.


‘Wij realiseren ons dat de stad bestuurd moet worden en we niet kunnen wachten op een nieuwe voordrachtprocedure. Geschikte wethouderskandidaten liggen kennelijk niet voor het oprapen. De portefeuille Financiën en Economische Zaken moet op de kortst mogelijke termijn volwaardig  opgevuld worden. We zitten midden in een economische crisis. Belangrijke beslissingen moeten genomen worden. Als het niet anders kan, dan maar met de combi-functie van de heer Westra. We kiezen voor het belang van Doesburg’, aldus Gossink.


CDA Doesburg heeft nog een aantal lijntjes uitstaan naar extern deskundigen met betrekking tot de ethische kant van de combifunctie. ‘Niet uitgesloten kan worden dat onze fractie haar standpunt heroverweegt’, stelt Gossink.

41 reacties

 1. Leo

  Dit wordt weer Doesburg op zijn smalst.
  Politiek en ethiek, een geweldige combinatie !Roomser dan de Paus zou je het ook kunnen noemen.

  Prima bezig! kleinzieligheid en sacherijn volop in de aanbieding.
  Geweldig CDA en ook VVD ga vooral zo door. Jullie zijn weer prima bezig.

  Ik zou me bijna aanmelden om mee te gaan doen in de politiek om eens een ander geluid te laten horen.
  Nederland en ook Doesburg zit in een recessie, moet economisch alle zeilen zien bij te zetten en jullie stechelen over dubbel funkties vanuit een oppositie belang.
  Een normale wethouder full time betalen ho maar. Voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten en dan maar klagen en klagen.

  Hebben jullie enig idee hoeveel dubbelfunktie’s er zijn in jullie eigen 1e en 2e kamer fracties. Hoeveel lobby’s en belangen vermenging? Moet in Doesburg de maat worden genomen. Hou toch op. Het is te kinderachtig voor woorden.

 2. Frans van der Krul

  Hoi Leo,Ik heb geen enkel belang bij welke politieke partij en ben ook geen lid van welke dan ook.

  Ik ben ook niet rooms over roomser dan de Paus.Voor een ander geluid ben ik ook voorstander.

  We hebben in Doesburg anderhalf formatie plaats die door 3 mensen wordt vervuld, de huidige coalitie heeft zelf gekozen voor 3 parttimers.

  Als bezorgde inwoner mag ik toch wel een mening hebben over parttime werkers als Wethouders of dit gewenst is of niet?

 3. Leo

  Frans,
  Ik respecteer je standpunt. Ik reageerde niet op jou maar op de houding van het CDA en de VVD.

 4. Gert-Jan

  Ik kan me niet meer helemaal voor de geest halen waarom politiek Doesburg indertijd gekozen heeft voor 3 parttime wethouders ipv 2 fulltimer, maar daar zal ongetwijfeld (denk ik) meegespeeld hebben dat je dan in de samenstelling van B&W wethouders van 3 politieke partijen ipv 2 een afspiegeling van de politieke verhoudingen weergeeft.

  Dan nu ineens er problemen mee hebben of voorzien omdat de “ene” baan van die parttimer aanschuurt tegen de “andere” baan is kortzichtig, tenzij je als partij “toen” tegen de opdeling was.

  Als je er toen voor was en nu tegen, vanwege de aard van de andere baan, geeft aan dat je als politicus/partij NIET vooruit kan kijken …..
  Dat lijkt me een slechte zaak voor een politicus/partij.

  Ik ken Henk Westra niet, maar hij heeft de steun van zijn eigen partij die hem kent. Het minste dat ik/anderen dan kunnen doen is Henk met open armen ontvangen en veel succes wensen.
  Bij deze!

 5. Wim Robbertsen

  Een stukje zorgvuldigheid in dezen lijkt me goed voor Doesburg. Evenzo het invullen van deze wethouderspost. Laten we dan beiden goed bekijken en idem mee laten wegen.

 6. Kees van Immerzeel

  Volgens het CDA is er een reële kans dat de toekomstige wethouder “in een spagaat van belangen afwegingen terecht komt ten opzichte van de twee gemeenten die hij beroepshalve moet dienen”. Ik denk dat dat wel zal meevallen. Spagaat: nogal vergezocht. Een tweede functie is voor een part time wethouderschap nu eenmaal nodig om voldoende inkomen te verwerven.

 7. Frans van der Krul

  Kees, als werkeloze inwoner wil ik wel deze functie graag uit oefenen.Deze functie is voor iemand met een uitkering zeker meer dan voldoende om inkomen te verweven, menig gezin moet van minder dan een parttimer als wethouder rond komen.

  Kees hoeveel is voor jou dan “voldoende”?

  Mijn mening is dat het minimum loon als inkomen voldoende moet zijn.

 8. Rob Gossink

  Kees,
  Beter dan wie ook weet je heel goed dat de gevoeligheid zit bij de (on)verenigbaarheid van deze twee specifieke functies: parttime wethouder in Doesburg en parttime raadsgriffier in Zevenaar. De discussie gaat niet of een wethouder ernaaast een parttime baan heeft.

 9. Bart

  Mooi is dat deze discussie………..bedenkelijk Rob Gossink, je lijkt haast een moraalriddeer te worden met dit ethische probleem………..

  Schei nou toch uit het gaat om de kwaliteiten en niet om dubbel functies!
  Ga dan bagatelliseren bij de raad en verwacht een ful time functie?

  Is dit nu echt het enigste waarover het CDA zich druk kan maken?

  en onverenigbaar? Kom op nou belangenverstrengeling is overal aan de orde Rob? Kijk eens om je heen?

  Nogmaals als Westra zijn job goed doet is het prima.

 10. Frans van der Krul

  Rob,welke gevoeligheid van onverenigbaarheid van deze specifieke functies worden hier bedoeld? Een nieuw soort “beroepsverbod” zo als we dat al vele jaren achter ons hebben gelaten.
  Heb je een lijstje welke functies niet verenigbaar zijn?
  Een parttime boer en tevens parttime wethouder ?….

 11. Frans van der Krul

  Rob,was nog wat vergeten: welke functies die verband houden met het raadslidmaatschap zijn onverenigbaarheid?

 12. Hanny

  Ik denk dat Rob bedoelt dat de nieuwe wethouder straks alle ins en outs van beide gemeenten kent.
  Dat kan tot belangenverstrengeling leiden.
  Wat als er in Doesburg iets wordt voorbereid waar Zevenaar last van zal hebben, of omgekeerd. Aan wie is Westra dan loyaal?
  Ik denk dat Rob zoiets bedoelt.

 13. Gert-Jan

  @Hanny
  Doet mij herinneren aan een situatie waar de directiesecretaresse een monteur van hetzelfde bedrijf “aan de haak sloeg” en de directie van mening was dat één van de twee vrijwillig zijn/haar ontslag zou moeten indienen. Ik schaam me nog over ons (meerderheidsstandpunt)
  Uiteindelijk draait zoiets “automatisch” uit op het uit elkaar gaan omdat de werkrelatie verpest is; hier werd het een vertrek met een financiële regeling.
  Jammer dat volwassen mensen elkaar niet toevertrouwen zaken zakelijk te kunnen scheiden.

 14. Hanny

  @ Gert-Jan. Is ook zo dat men elkaar zakelijk zou moeten vertrouwen.
  Maar het is niet mijn mening die hierboven staat ik probeerde alleen uit te leggen wat Rob bedoelde.
  Ik hou in deze mijn mening voor me.

 15. Gert-Jan

  @Hanny
  Jammer, had graag je mening gehoord.

 16. Bart

  @ gert Jan ? Als de directiesecretaresse happy is met de monteur dat moet dat kunnen, mensen worden nu eenmaal verliefd! Is er dan meteen sprake van belangenverstrengeling? Of komt dat door de directie die dezelfde secretaresse als “bedrijfseigendom”(?) beschouwd! Ik ben ook van mening dat als een van de beide weg zou moeten door bekrompen beleid de directie dit flink zou moeten betalen dan wel afkopen!! Laat ze dan maar bloeden! Want de directie discrimineert niet alleen maar domineert ook geweldig dan!

  Ik denk dat Doesburg niets met Zevenaar heeft en of andersom.
  V.w.b de functie zal Doesburg meer hebben aan Westra daar hij kennis heeft waar Doesburg wat aan heeft.
  En laten we nu niet doen alsof Doesburg een grote “player”is ten aanzien van andere grote gemeentes want dat is niet zo.
  Als het om dammen en of schaken zou gaan is Doesburg de eerste die het Bord moet verlaten.

 17. Frans van der Krul

  Bart,
  Ben het met je eens als iemand die in Doesburg woont, de stad ook wel kent(alhoewel Doesburg voor sommigen een slaapstad is)beter voelt en begrijpt wat en waarom het zo is en leeft.
  Waar het mij omgaat is :een parttime wethouder is dat wenselijk gezien de situatie in Doesburg (richting art 12 gemeente, als plannen uit Den Haag doorgaan)

  Gert-Jan, begrijp het dilemma betreft het meerderheidsstandpunt, hoe ouder hoe wijzer zullen we maar zeggen, wederom een ervaring op gedaan.(ook ik in OR)

 18. Leo

  Het standpunt van het CDA is gewoon gezeur van de bovenste plank.
  Ze zijn roomser dan de paus en hebben vinden weer een ultime mogelijkheid gevonden om de griepen vanuit de oppositie.
  Doesburgers hebben niets met Zevenaar. Hun mentaliteit is anders en hun belangen lopen niet gelijk op. Er zit een natuurlijke grens tussen de verschillen van mentaliteit nl. de A 12.
  Dat was letterlijk het standpunt van het CDA toen Doesburg met Zevenaar dreigde te worden samengevoegd.
  Dat terechte geluid kwam overigens van nagenoeg alle partijen die in Doesburg in de politiek zitten.

  CDA en VVD slik je krokodillentranen maar gauw in en stop met die onzin. Dubbelfunkties en belangenverstrengeling is in jullie eigen haagse politiek orde van de dag.
  Gaan jullie nu doesburg de maat nemen? Schei toch uit!
  Wees blij dat er echte doesburgers zijn die zich daadwerkelijk voor alle echte doesburgers willen inzetten.

 19. Gert-Jan

  @Bart
  Vandaar dat ik schreef: Ik schaam me nog over ons (meerderheids) standpunt.
  Dit speelde 15 jaar geleden; merk aan mijzelf dat ik tegenwoordig veel minder makkelijk me bij (meerderheids) standpunten neerleg of, zoals Frans schreef “wijsheid komt met de jaren”. Die wijsheid komt bij mij in combinatie met veel socialere meningen over onze samenleving; kan ik aardig mee leven 😉

 20. Patricia Hertgers

  Wat een geweldig welkom voor Henk Westra!
  Waarom lopen we zo op de feiten vooruit?

  Ik, persoonlijk, ben blij dat we een nieuwe wethouder hebben. En nog blijer dat hij uit Doesburg komt. De kans dat hij ook na 9 maanden wegloopt is dan iets kleiner.

  En verder, zoals ik ook op mijn twitter heb gezet, ga ik er maar vanuit dat de keuze van Westra weloverwogen is en dat hij, mocht het nodig zijn, de juiste keuzes maakt.

  Dus voor de komende 2 jaar: welkom bij de gemeente Doesburg.

 21. doesburgje

  tuurlijk kan dit niet , als je een hart hebt voor een stad dan moet je jezelf 100% kunnen geven en inzetten, en hier zie je weer dat het geen Doesburger is.

 22. doesburgje

  @patricia en anderen even deze info..
  “Henk Westra is Doesburger”??? ,
  “Westra is geboren op 22 mei 1953 in Winterswijk”??? dus geen doesburger dus import, helaas…

 23. Patricia Hertgers

  @doesburgje als we alleen kijken naar mensen die in doesburg geboren zijn, dan blijft er weinig over. Ik woon 8 jaar in Doesburg, mijn familie komt er vandaan en voel me een Doesburger. Net zoveel als jij.
  Praat geen onzin alsjeblieft

 24. wil

  @doesburgje

  Ik ben blij dat er plitieke partijen zijn in onze raad die nuchter reageren en zich niet laten meeslepen in een non argumentatie.

  Henk Westra is gewoon Doesburger en ja hij heeft hart voor de stad en gaat er 100% voor.
  Dat zijn wieg ergens anders stond in het land doet daar niets aan af. Er zijn vele Doesburgers die hier niet zijn geboren maar zich én doesburger voelen én zich met hart en ziel voor doesburg inzetten.
  Tel dan je zegeningen i.p.v. te mokken en te morren.
  Wat doe jij voor de stad?

 25. Frans van der Krul

  Wil,
  WIL H… ?

 26. Bart

  @ Doesburgje? Kan het wat kalmer tegen Patricia?

  Dat westra niet van oorsprong uit Doesburg komt wil niet zeggen dat hij geen capaciteit heeft!
  Dat hij niet kan functioneren!
  Doesburg mag blij zijn met de “import”anders was er geheel niets te zoeken in Doesburg!

  Maar goed als je al Doesburgje heet ben je wel een “echte…….”

 27. Doesburgje

  even dit. ik heb niets tegen mensen die hier komen wonen dat is alleen maar goed, en dat heb ik ook niet gezegt @bart, maar ik heb wel een gedachte als je hier woont en vooral in de gemeente raad of voor de gemeente opkomt je niet moet kiezen tussen doesburg of een andere stad/dorp je kunt er alleen maar 100% voor inzetten in Doesburg als je een functie vertegenwoordigt die alleen voor hier geldt, je niet van 2 wallen eten, en dat bedoel ik nu een beetje met doesburger, maar het valt mij wel op dat men heel snel op zo’n reactie reageert en op de teentjes is getrapt en niet helemaal goed leest, dan heb ik het gevoel dat er veel vrienden zijn van hem hier en niet kunnen hebben op kritiek over iemand die ze kennen. maar goed het zij zo….

 28. Hanny

  @ doesburgje: In alle commentaren die je levert heb je het er alleen maar over dat alleen geboren Doesburgers goed zijn. Onderwerp maakt voor jou niet uit. Er zijn heel wat “import” Doesburgers die heel veel tijd besteden aan het welzijn van Doesburg.
  Zou van jou wel graag eens een antwoord hebben op de vraag die aan jou gesteld is: WAT DOE JIJ VOOR DOESBURG.
  Zelfs je naam mogen wij niet weten.
  Lijkt erop dat je alleen maar kritiek wil spuien maar zelf niets doen.
  Als dat de trend is van geboren Doesburgers is het maar goed dat er veel import is want dan gebeurt er tenminste nog wat.
  (Dit is niet bedoeld voor die echte Doesburgers die wel veel doen)
  Voor wat zet jij je in???????

 29. wil

  Ik heb inderdaad de vraag gesteld aan Doesburgje: Wat doe jij voor Doesburg.
  Als raadslid van doesburg en geboren in het westen én na 20 jaar vrijwilligerswerk in onze stad is het bijna genant om uitspraken te horen in de trant van “het is dus import” alsof je je daarom minder voor de stad zou inzetten.

  Ik ben natuurlijk wel heel benieuwd naar het antwoord van mijnheer of mevrouw “Doesburgje” op mijn vraag wat hij/zij doet voor doesburg.

  Er zijn inderdaad veel Doesburgers, zijnde niet geboren in Doesburg, die veel voor onze stad hebben gedaan, betekend of die dat nog steeds doen.
  Die mensen moet je als Doesburgers omarmen`en zeker niet wegzetten als import met alle negatieve connotatie die daarbij klinkt.
  Ik veroorloof mij de opmerking dat, wanneer in het stadhuis alle niet in Doesburg geboren medewerkers/sters en raadleden alsmede leden van B en W hun werk moeten neerleggen er sprake zal zijn van een grote uitstroom en leegloop. Dan, Doesburgje, heb je echt een probleem.

 30. Frans van der Krul

  Wil (Hoogstraaten),Waarom je naam niet voluit?Zo dat we weten wie wat schrijft en vanuit welke politieke hoek de wind dan waait.
  Ben het verder wel met je eens.Standpunt van Doesburgje is wel heel erg lokaal, Stadspartij?ook deze niet, zitten ook import in.
  Doesburgje: Doesburg voor Doesburgers? nieuwe partij?

 31. wil

  Frans,

  Sommige onderwerpen en discussie,s behoeven niet te worden gevoerd vanuit een politiek kader.
  Gewoon je gezond verstand gebruiken wanneer het gaat om primaire belangen voor Doesburg.
  Gelukkig zijn er voldoende mensen die daar open voor staan.

  Ben overigens nog steeds benieuwd naar de reactie van “Doesburgje”.

 32. Frans van der Krul

  Wil,
  Als raadslid van doesburg en geboren in het westen(zin is uit tekst Wil)Is dit dan geen politiek kader?Volgens mij dus wel.Ben het zeker met je eens wat betreft als het gaat om Doesburgse belangen.

 33. Bart

  @ Doesburgje? Laat voorop staan dat ik westra niet ken maar hem “invul”op grond van zijn kennis.
  Tevens denk ik dat jij “linkshandig bent”? (dit is wat cynisch en dubbel, kan je over nadenken?)
  Toen ik in Doesburg kwam wonnen was ik ook import maar na bijna 30 jaar moet dat toch over zijn lijkt mij?
  Of sympathiseer ik ook nog steeds met mijn oude gemeente van herkomst?

  Doesburgje? Ik respecteer ook jou mening maar denk niet teveel voor de anderen hier? Of “scheer”je alles over een kam en is jou mening de wijste?

  Geef je zelf eens “bloot”? Wat is je visie t.a.v. Doesburg?

 34. Patricia Hertgers

  Doesburgje: heb je enig idee wat de vergoeding is van een raadslid? Daarmee kan je al geen eenpersoonshuishouding van onderhouden, laat staan een compleet gezin. Een parttime wethouder idem dito.
  Daarnaast wordt je maar voor 4 jaar gekozen. Nu is het hier een gegeven dat wethouders hier vaak meerdere periodes zitten, maar het kan ook dat je na 4 jaar niet meer in het college zit. Veel onzekerheid dus, waardoor je het wel laat om daarvoor je vaste baan op te zeggen.
  Vooral in deze tijd waarin vooral gekeken wordt waarop bezuinigd moet worden en vergeten wordt te kijken naar economische groei.

 35. Frans van der Krul

  Patries,
  Menig gezin in Doesburg heeft minder dan het parttime inkomen van een Wethouder.Ben het wel met je eens wat betreft vergoeding raadsleden.
  (Bron CAO)

  Klasse Aantal inwoners Maandsalaris

  2 8001- 14.000 € 4.964,76

  Voor een Partimer is dit dus ca 2500 euro per maand bruto ex onkosten vergoeding, lijkt me voldoende om te ruilen.

 36. Patricia Hertgers

  Sorry Frans, dacht dat het minder was.

 37. Gert-Jan

  @Frans @Paricia
  “Maar”, als je dan toch aan een full time tijdsbesteding vast zit, moet je die € 2500 in een heel ander perspectief zien en is dat salaris heel wat minder “glamorous”.

 38. Frans van der Krul

  Gert-Jan,
  Ik zie het door mijn bril,op bijstands nivo, en dat is zeker zeer glamorous, het is zelfs meer dan het huisinkomen in de Ooi wat op jaar basis ca 18.000 euro is. Wethouder dus 13 x2500 euri (incl. vakantiegeld) ca 32.500, euri op jaar basis voor één persoon.
  Wil zeker ruilen, het is zo een treuro inkomen?

 39. Appie (stadspartij)

  dan nog blijft het drie wethouders op het salaris van 2fte

 40. Frans van der Krul

  Appie,
  In de Gemeentewet is het aantal wethouders dat een gemeente bij een bepaald aantal inwoners mag hebben, geregeld. Voor alle gemeenteklassen is het minimumaantal wethouders twee.
  Maximumaantal voltijdse wethouders: 20% van het aantal raadsleden (artikel 36, eerste en vijfde lid, Gemeentewet).En 2fte is dus een
  keuze!

 41. Bart

  @ Appie?

  Bedoel je 3 wethouders die samen een salaris verdelen van 2 (dus +/- 64000 euro?)

  Dan nog is het een redelijk mooi inkomen !
  Er zijn mensen (veel mensen ) die het minder moeten doen, maar dat is iets wat de stadsparty zou moeten weten over “hun”gemeente.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑