Op woensdagmiddag 13 mei van 14.00 tot 16.00 uur vindt de jaarlijkse bijeenkomst van de telefooncirkel plaats, dit keer in het Arsenaal. Alle vrijwilligers en deelnemers zijn uitgenodigd. Maar ook belangstellenden zijn van harte welkom.

 

‘Als u meer wilt weten, of als u overweegt om deel te gaan nemen, is dit een mooie gelegenheid om kennis te maken met de mensen achter de telefoon. Er kunnen nog mensen in de cirkel opgenomen worden’, aldus Anneke Verweel namens de organisatie.

 

De telefooncirkel in Doesburg draait inmiddels drie jaar. Al ruim duizend keer is om half negen ’s ochtends de telefoon overgegaan bij de deelnemers. Veel deelnemers en vrijwilligers doen al vanaf het begin in 2012  mee.

 

Zoals vrijwilliger Janny van Wieringen, die ooit begon vanuit een algemeen gevoel om iets voor de gemeenschap te doen. Maar inmiddels is zij het werk gaan waarderen  vanwege de gezelligheid en de persoonlijke betrokkenheid met de deelnemers.

 

Een telefooncirkel werkt zo: de ‘vrijwilliger van dienst’ belt een deelnemer, die belt de volgende deelnemer, en zo verder, totdat de laatste deelnemer de vrijwilliger weer belt. Dan is de cirkel rond, en weet de vrijwilliger dat iedereen die ochtend weer goed opgestaan is. Als iemand in de cirkel de telefoon niet opneemt, wordt de coördinator ingeschakeld, die ter plaatse gaat kijken wat er aan de hand is. Maar dat is de afgelopen jaren gelukkig niet voorgekomen.

 

Het geeft een veilig gevoel om te weten dat het nooit meer dan een dag kan duren voordat iemand opmerkt dat er iets niet in orde is met je. En met zo’n controle zadel je niet snel je vrienden op. Al staat het vriendschap ook niet in de weg: een deelnemer en een vrijwilliger hebben inmiddels een eetafspraak.

telefooncirkel