Vogelschieten op Koningsdag in Doesburg

Op Koningsdag vindt er het vogelschieten in Doesburg plaats. Om 10.00 uur start het vogelschieten op de parkeerplaats Oliemolensteeg (achter het Meulenhuus). Deelname is vanaf 16 jaar. Inschrijfgeld is 7,50 euro. Leden van Doesburg en Oranje krijgen bij inschrijven 2 consumptiebonnen.

 

Vogelschieten is één van de oudste activiteiten. In 1953 werd de Schutterij Oranje Doesburg opgericht. Toen werd er geschoten aan de Oranjesingel. Na een kleine onderbreking besloten een aantal Doesburgers, onder leiding van ‘Opa Vree’, om deze traditie in het begin van de jaren zeventig weer nieuw leven in te blazen.

 

Met een houten mast en een zelfgemaakte houten vogel gingen ze op de fiets richting de wei naast Ubbink. De mast met daarop de vogel werd ingegraven en het schieten kon beginnen. Een handje vol schutters en wat aanhang maakten het feest compleet. In de loop der jaren groeide het aantal schutters en werd het tijd om de Schutterskoning eens echt te gaan huldigen. Er kwamen ook prijzen voor het afschieten van de kop, vleugels en de staart.

 

De pakken en vaandels van de “oude” Schutterij werden van zolder gehaald en de vendeliers, werden opgeleid. Onder leiding van Opa Vree kregen de kleinkinderen les in het vaandelzwaaien. Zo is het begonnen met de huldiging zoals we die nu nog steeds kennen in Doesburg.

 

Alleen de locatie van het schieten is in de loop der jaren nog wel eens veranderd. Van de Verheullweg naar het park, dichter bij de stad. En dit jaar dan echt in de stad. Een verplaatsing naar het parkeerterrein aan de Oliemolensteeg. Vlakbij het officieuze clubgebouw van de Schutterij Oranje, namelijk achter het Meulenhuus.

 

 

3 reacties

 1. Appie van der Beek

  Ik schiet mee, wie nog meer? By the way als Koning heb je geen verplichtingen naast de vendelhulde om 14.00 uur.
  Oja en een rondje geven mag maar is niet verplicht.

  Tot dan.

 2. Paul Hamer

  Betere locatie. Betere geluidsvoorziening. Volgend jaar weer. Althans dat neem ik aan.

 3. Theo Houkes

  ik wil even reageren op dat vogel schieten : ik ben geschrokken van de kleding van het koningsspaar die mantels die ze aan hadden waren totaal verschoten en die pakken van de vendeliers zijn volgens mij net zo oud als de vereniging die kan toch niet als je je als toeristenstad wil profileren.
  Gemeente kom op doe hier eens wat aan er zijn toch na die smurfhaven en die dikke muur in het plansoen nog wel een paar centen over voor vervanging van die kleding. ( sorry voor de mensen die ze droegen )

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑