Een houten camera met glasplaten met emulsie van meer dan honderd jaar oud, en daaruit een zeer behoorlijke foto maken. Het is een van de bijzondere acts tijdens de jaarlijkse fotografiebeurs in Doesburg, die dit jaar op zondag 22 augustus wordt gehouden.

 

De bijzondere act komt uit Frankrijk, waar beursorganisator Roel Fokken het apparaat in werking zag. ‘Het is prachtig. Het is een houten camera met glasplaten met daarop een emulsie. Na het afdrukken wordt de foto ontwikkeld in een aparte tent. De techniek is meer dan een eeuw oud’, aldus de bekende Doesburgse fotograaf Fokken.

 

De hoogbejaarde Franse camera is een van de vele oldtimers, die op 22 augustus door fotoliefhebbers wordt bewonderd. Fokken verwacht tussen de tien- en vijftienduizend bezoekers.

 

‘Het loopt heel goed. We hebben nu ruim 125 standhouders. Ben nu aan het flyeren in Duitsland, in Bocholt. Maar heb ook reclame gemaakt in Frankrijk. Daarnaast komen er zelfs mensen uit Amerika. Een paar weken geleden had ik een paar Amerikanen aan de lijn die vertelden de tickets al te hebben geboekt’.

 

De fotografiebeurs Doesburg is ook goed voor de horeca, zo stelt Fokken. ‘Die draaien een topdag. Ik hoor ze wel eens zeggen dat ze met de fotografiebeurs meer omzet behalen dan met vier dagen braderie. De horeca in Doesburg is ook helemaal vrij. Voor hun initiatieven hoeven ze niets te betalen.’

 

De uniekheid van de beurs wordt door Fokken nog eens onderstreept door het feit dat er steeds minder levendige fotobeurzen zijn in ons land. ‘In Houten heb je nog een binnen- en buitenbeurs. Maar verder heeft alleen Doesburg nog een dergelijke beurs. Daarom heeft het ook zoveel aantrekkingskracht van buitenaf’.

 

Zie ook
Internationale bezoekers bij fotografiebeurs in Doesburg