De haven van Doesburg wordt in de periode van 28 augustus tot 9 oktober aangedaan door diverse historische schepen. Het idee is dat elke week een bijzonder schip aanmeert. Momenteel wordt onderzocht of het mogelijkheid is om de oude schepen te betreden wanneer ze in Doesburg liggen.


Het schepeninitiatief is afkomstig van Schepencarrousel Toer 2010, een systeem waarbij schepen uitgewisseld worden tussen ligplaatsen. Naast Doesburg nemen onder andere Dieren, Zutphen en Nijmegen deel aan de boottoer.


Deelnemende schepen presenteren op de ligplaats in de haven het verhaal van het schip en de cultuurhistorie van de scheepvaart. Dit door middel van onder andere informatieborden en kwartetkaarten. Zo wordt er verteld waarom het schip gebouwd is, wat het zoals heeft beleefd en waarom bepaalde aanpassingen zijn gedaan.


De Schepencarrousel is een initiatief van Stichting ER-varen en wordt ondersteund door de Provincie Gelderland. Verwacht wordt dat Doesburg de komende periode aangedaan wordt door circa acht schepen.