Binnenste Buiten in Doesburg behoort tot de grootste publieksevenementen van Nederland. In een speciaal samengestelde top-100 staat Binnenste Buiten, in de volksmond bekend als de Doesburgse braderie, op plaats 81. Het laat gerenommeerde evenementen als Deventer op Stelten en de Vakantiebeurs in Utrecht de hielen zien.


De ranglijst is samengesteld door onderzoeksbureau Respons en tot stand gekomen door het aantal bezoekers te combineren met de media-aandacht voor het evenement. Daarbij weegt het aantal bezoekers voor tweederde deel mee. De media-aandacht op internet, in kranten en op televisie weegt met 33 procent minder zwaar.


Uit de ranglijst blijkt dat het vierdaagse Doesburgse evenement 120.000 bezoekers trekt. Dat aantal is te vergelijken met bijvoorbeeld de Deventer Boekenmarkt, Noorderzon in Groningen en De Parade in Amsterdam.


Qua media-aandacht scoort Binnenste Buiten 13,68 media bereik eenheden (MBE). Dit getal is relatief laag in vergelijking met andere publieksevenementen. De 13,69 MBE komt vooral tot stand door sterke aanwezigheid op radio en televisie. Internet en sociale media, onderdelen die juist zwaar wegen voor Respons, scoren met 0,55 en 0,25 procent betrekkelijk laag.


De top-100 van grootste publieksevenementen wordt aangevoerd door de Vierdaagse in Nijmegen. Dit meerdaagse evenement trekt 2,1 miljoen bezoekers en scoort bij Media Bereik Eenheden (MBE) 266,17. Tweede in de ranglijst staat de Tilburgse Kermis, gevolgd door het Zomercarnaval in Rotterdam.


Binnenste Buiten staat met een 81ste plaats net achter Unicef Open in Rosmalen en Noorderzon in Groningen. Het Doesburgse evenement houdt publieksevenementen als Indoor Brabant (’s-Hertogenbosch), Vakantiebeurs (Utrecht) en Symphonica in Rosso (Arnhem) achter zich.


De eerstvolgende editie van Binnenste Buiten vindt plaats van 13 tot en met 16 juli. Het vierdaagse evenement bevat weer tal van activiteiten op het gebied van straattheater, muziek, dans, dweilorkesten en natuurlijk de onvermijdelijke verkoopkramen.


Zie ook:
Fotoverslag van Binnenste Buiten 2010