Blekers Blog: Doesburgse Roeken

Al jaren zijn er roeken in Doesburg. Al jaren zijn er onderzoeken en beschermingsplannen en evaluatierapporten van dergelijke projecten van de gemeente om de populatie te beschermen dan wel in bedwang te houden.

 

Het is een beschermde soort, de roek. “Een grote zangvogel die behoort tot de kraaiachtigen”, vind je als je de korte omschrijving zoekt van onze roek. Deze beschermde vogel is te vinden van Ierland in het westen tot aan de Altaisteppen in het Oosten, en van Noord-Spanje tot in Denemarken en Zuid-Zweden. Een zéér klein leefgebied en essentieel dat deze vogel beschermd is, helemaal mee eens:

Schermafbeelding 2015-05-26 om 10.00.01

 

 

 

 

 

 

 

 

Los van het feit dat ze een ontzettend klein leefgebied hebben, zijn deze zangvogels met een geweldig divers en hard zangtalent onderlegt. Wat mogen wij Doesburgers ons gelukkig prijzen dat die roek beschermd is. Ik kan me het niet voorstellen hoe het zou zijn als ik ‘s ochtends mijn kopje koffie drink en mijn eerste peuk van de dag rook en ik dat geweldige arsenaal aan muzikaal talent niet mocht aanhoren. Man, wat zou ik dan moeten? Genieten van rust?! Ik moet er niet aan denken.

 

Even serieus. Ik woon niet eens zo dicht bij de Algemene Begraafplaats, wat in een evaluatierapport van onze ambtenaren wordt in omschreven als een “overlast locatie waar de populatiegroei zorgen baart” , maar ik erger me hier al kapot. Wat een takkenherrie! En wat een lelijke vogel ook. Het is gewoon een XL kraai, spuug en spuuglelijk.

 

Voordat je denkt dat ik niet van dieren/natuur houd wil ik even vermelden dat tijdens het schrijven van deze blog mijn vriend Pellè me gezelschap houdt terwijl hij bovenop mijn laptop zit. Pellè is wél een mooie vogel. Pellè is vernoemd naar een bijna net zo mooie voetballer die niet zo lang geleden in de Eredivisie actief was maar helaas vertrok naar Southampton, maar dat ter zijde.

 

Naast het feit dat ik zelf dus Pellè heb, kan ik ook ontzettend genieten van de natuur. Alleen al lekker buiten zitten luisteren naar wat vogeltjes en de wind door de bomen: heerlijk. Maar dat geluid wat ik zoek, bijvoorbeeld van die kleinere zangvogels, wordt gewoon overstemd door die roek. Is er iemand, ook maar één persoon te vinden in Doesburg die wél geniet van de aanwezigheid van de roek en het daar bij horende geluid?

 

Kijk, al die discussies over dierenwelzijn in de veehouderij snap ik wel. Lastige issues. Maar alsjeblieft mensen, laten we nou eens kappen met dat doorschieten in het beschermen van dieren die voor ons mensen totaal geen functie hebben en enkel voor overlast zorgen. Knal ze wat mij betreft allemaal af. Oh nee, dat mag niet. Oké, knal dan alle, maar ook alle nesten weg. Eis van de overheid is dat er dan wel vervangend gebied voor ze beschikbaar wordt gesteld waar ze kunnen nesten. We zijn helemaal gek geworden in ons land.

 

Als ik hier, bijvoorbeeld via deze blog, medestand vind, ga ik een anti-roeken groep opzetten. “Wakker Mens” lijkt me een passende naam. Ik regel vervoer en we gaan het Binnenhof bezetten. Misschien moeten we zelfs naar Brussel gezien onze stem steeds minder waard wordt op allerlei gebieden en de macht heel stilletjes steeds meer en meer naar een stel niet eens democratisch verkozen bobo’s gaat. Nou, ik ben er klaar voor. Ik zal straks een spandoek maken en wat petjes bestellen met de roek er op afgebeeld met tweetal lopen gericht op dat koppie van het beestje.

 

Bizar hoe we in Nederland mensen opzadelen met overlast omdat we zó braaf zijn en alle lieve diertjes hun plek willen geven. En dan heb ik het natuurlijk niet alleen meer over de roek. Ik begin een beetje in re-incarnatie te geloven nu ik dit schrijf. Al die mensen die het opnemen voor de roek zijn gewoon in een vorig leven roek geweest, nu opgewaardeerd naar mens, en hebben een onverklaarbaar gevoel van verantwoordelijkheid voor het welzijn van de roek. Ik ben zelf nooit een roek geweest en als ik het wel word in mijn volgende leven zal ik ergens in een mooi bos gaan zitten herrie maken. Dat beloof ik jullie bij dezen.

 

 

photo-20

 

Sinds februari 2013 ben ik woonachtig in Doesburg. Ik ben onlangs verhuisd en blijf in de binnenstad wonen met mijn partner. Mijn hele leven al ben ik geïnteresseerd in politiek. Niet zozeer de technische kant van zaken maar de manier waarop volksvertegenwoordigers met elkaar omgaan en samenwerken om hun kiezers, wij Doesburgers, tevreden te stellen.

Ik ben als ZZP’er vooral actief als adviseur voor Dumons Farms. Een Nederlandse/Mongoolse coöperatie met als core business het opzetten van melkveehouderijen in Mongolië. Tevens ben ik regiomanager van Axios Dragers. In de politiek zelf, ben ik niet (meer) actief.

 

 

 

8 reacties

 1. Christa Falhaber

  Ben ook een redelijk nieuwe Doesburger en woon ongeveer 1 straat achter de begraafplaats. Is iets typisch Doesburgs volgens mij dat de roeken ’s ochtends en ’s avonds vliegen en schreeuwen.

  Is het klagen over het “lawaai” van de roek niet hetzelfde als vlak bij Schiphol gaan wonen en dan gaan klagen over de vliegtuigen?

 2. Willy van Dooren

  je kunt ook verhuizen, want zolang woont u hier nog niet om verbonden/betrokken te zijn als misschien wordende Doesburger,
  En dan kun je ergens gaan wonen waar het helemaal naar uw stemming is waar u uw rust kunt krijgen, misschien niet in een Stad gaan wonen want daar is altijd wel wat als je niet kunt wennen en overgevoelig bent samen met uw mooie lieve wel goed uitziende Pellé, waar iedereen volgens u wel van houd.

  maar je kunt natuurlijk volgens u ook alles afknallen, in vuur zetten of met gif besprenkelen, zodat er niets meer van de natuur en zijn bewoners overblijft.
  Maar goed dat u wel van de natuur houd.
  En natuurlijk maken die vogels lawaai(wat niet in de binnen stad) maar dat weet je als je daar gaat wonen en je went er aan, of je moet niet goed opgelet hebben bij de koop/huur van de woning of eerst geïnformeerd hebben over geluid in de binnen stad, want geluid is er, heeft u de kerkklok nog niet gehoord? of wilt u daar ook een anti kerkklok groep voor opzetten? of de festiviteiten in de stad?

 3. Corrien Olijdam

  Ik kan mij voorstellen dat de herrie die de roeken maken ( zeker bij de begraafplaats, vooral tijdensde nestbouw) je af en toe kan ergeren. Maar op een duur wen je er wel aan…….
  Het grote voordeel van de roeken vind ik dat ze onze troep die “wij” op de straat achterlaten en uitwerpselen van onze grote vriend de hond opruimen. Daarom zijn ze onbetaalbaar en mogen ze van mij blijven kwetteren en vliegen!

 4. robert duis

  @Hans Bleker.

  “Wakker Mens” ….. Absoluut leuk gevonden!

  “Wakker Mens’ ….. Advies: “Stoppen met peuken ROKEN en beginnen met te genieten van ROEKEN!

  “Most problems are in Yourself, not in your Environment”. (Robert Duis – filosoof uit Doesburg).

 5. Frans Schilderman

  Willy mee eens,de heer Bleker kan beter verhuizen,misschien heeft zijn vader nog wel een mooi Roekloos plekje voor hem,ook z’n natuur liefhebber

  Gr. Frans

 6. Vincent Kreileman

  En nou opgeroekt Hans 😉

 7. Arvid Ehlert

  Het verbaasd me een beetje dat een artikel met deze toon gepubliceerd wordt. Vrijheid van meningsuiting ok, maar het mag best wat subtieler allemaal. Misschien is meneer bang dat er dan niks bereikt wordt, maar uit de reacties valt wel op te maken dat er zo ook niks wordt bereikt. Kun je hard lopen schreeuwen, maar beschermd is beschermd, daar verander je zo niks aan.
  Wel moet ik zeggen dat ik blij ben niet dicht bij de begraafplaats te wonen, want als ik een ommetje maak door een van de weinige parken vlakbij het centrum, word ik ook niet vrolijk van dat gekraai. Maar om ze dan meteen af te schieten… er zijn vast fijnzinniger oplossingen als dit echt een groot probleem is voor mensen die er al lang vlakbij wonen. Overigens heb ik in Zutphen ook van deze zwermen gezien en volgens mij hebben ze in elke stad wel vogel’plagen’, goed overleg met andere steden zou misschien nuttiger zijn dan dit bericht.

 8. Lisette Tupanwaël

  Meen me een blog van u te herinneren over Doesburgse haters? U bent er nu zelf ook eentje geworden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑