Het is moeilijk te schrijven over festiviteiten terwijl onze burgemeester net is overleden. Toch doe ik dat omdat Kees Luesink de initiator en motor was van Doesburg777.  Hij woonde al onze maandelijkse vergaderingen bij en met zijn overlijden is er een gat bij ons gevallen. Onze stadsdichter Jan Vijn heeft dat aangrijpend verwoord in zijn gedicht:

 

er is een gat gevallen

in het weefsel van de stad

de verbinder moest zijn web verlaten

 

het bericht snelt door de straten

Kees is aan het eind gekomen

van zijn harde pad.

 

hij die alom tegenwoordig was

zal nu ook alom ontbreken

en zij die toegewijd

hem heeft gedragen en gesteund

staat nu met lege handen

in ijle tijd

 

en wij, wij staan terzijde

herinneren ons de dromen

die dankzij hem zijn uitgekomen.

 

Eén van de  dromen van Kees – die nog grotendeels  moeten uitkomen – zijn de evenementen van Doesburg777. In één van zijn laatste berichten aan mij liet hij weten dat hij “rekent op een mooi feestjaar dat van belang zal zijn voor de toekomst van Doesburg. 120% steun van mijn kant”. Ik beschouw het als onze opdracht om hem niet teleur te stellen. Daarom deze blog over de voorbereidingen die in volle gang zijn.

 

Ons eerste thema Muziek zit erop. Dit thema is volop in de aandacht geweest met de landelijke première van het concert van de Koninklijke Militaire Kapel in de Beumerskamp; met de uitvoering van de unieke Doesburgse Stadsballade en met een romantisch klassiek concert door een symfonie orkest. Beide op de Ijsselkade.

 

Nu wordt – achter de schermen – hard gewerkt aan de voorbereiding van de andere thema’s van Doesburg777 in het jaar 2015. Actueel is het project om zeven muurgedichten in Doesburg te realiseren. Het eerste gedicht is bijna geschilderd door kunstenares en grafisch vormgeefster Afke Kerkhoven. Binnenkort wordt dit gedicht onthuld en toegelicht door onze stadsdichter. En voor het realiseren van de andere zes muurgedichten bereiden we een actie voor met crowdfunding. Spontaan hebben zich al mensen gemeld die hun muur ter beschikking stellen voor een gedicht.

 

En dan volgt als tweede thema op 6 maart de Grote Doesburg Verwendag. Uniek voor onze stad. Er is een Lokaal Team in het leven geroepen dat is samengesteld uit Doesburgers werkzaam in de zorg en Brilliant, dat is de organisatie die de projectleiding voor haar rekening neemt. Dit lokale team bereidt de Grote Verwendag voor. Deze dag is bedoeld voor inwoners die het verdienen om wel eens een dagje verwend te worden, bijvoorbeeld onze oudste bewoners en een aantal andere kwetsbare groepen in Doesburg.  De opzet is dat 100 vrijwilligers en mantelzorgers in een aantal workshops worden getraind om op 6 maart als “zintuigartiest” verwen-activiteiten te ondernemen. Aan het eind van de dag komen de zintuigartiesten bijeen in de Gasthuiskerk voor het uitwisselen van ervaringen, met als beloning een flitsend concert van het bekende 45 koppige Riciotti ensemble uit Amsterdam.

 

Er gebeurt nog veel meer achter de schermen. In mijn volgende blog zal ik daar aandacht aan schenken. Nu eerst op naar de onthulling van het eerste muurgedicht en de Grote Doesburg777 Verwendag.