Blog: Mode in Doesburg

Wanneer je wandelt door Amsterdam en je vraagt mensen: ‘Wat typeert de mode in Amsterdam?’, dan krijg je meestal een antwoord in de trant van: ‘multicultureel’, ‘alles kan’, ‘eigenzinnig’ of ‘kleurrijk’. Deze bonte verzameling kenmerken in uiterlijke verschijning vertegenwoordigt de samenleving van de hoofdstad en is een reden op zich om de stad te bezoeken. Heerlijk om te kijken naar de kleding van zoveel verschillende mensen! Sommigen van hen zijn grappig gekleed, anderen zijn bijzonder uitgedost of ronduit schitterend gekleed. Het lijkt wel of in een kleurrijke, grote stad mensen eerder geneigd zijn om eens flink ‘uit te pakken’ op kledinggebied.


Het modebeeld van Doesburg is naar mijn mening zowel redelijk doorsnee alsook uniek. Het winkelaanbod sluit daar perfect bij aan. Naast een aantal modezaken, die aangesloten zijn bij landelijke ketens en die een breed publiek aanspreken, zijn er opvallend veel gespecialiseerde boetiekjes. Juist die laatste categorie biedt ruimte voor groei, waardoor de stad zich nog sterker zou kunnen profileren in de richting van kunst en vormgeving. Maar dat terzijde.


De krenten uit de pap in Doesburg zijn voor mij op modegebied de mensen die een hoofddeksel dragen, naast klassiek geklede ouderen. Hoofddeksels geven zwier aan degenen die ze dragen. En klassieke kleding heeft iets wat nooit verveelt. Klassieke kleding komt in vernieuwde vormen ook telkens in het modebeeld terug. Beide voorbeelden vullen de sfeer van de stad prachtig aan.


Maar bij mode gaat het natuurlijk niet om de stad. Het gaat om de persoon. Het gaat om stijl, authenticiteit en vooral: dicht bij jezelf weten te blijven te midden van de grote massa.
En hierbij is je omgeving zeker ook van invloed. De mensen met wie je omgaat, de stad waarin je leeft. Vanaf het begin dat ik in Doesburg woon, valt het mij op dat hier weinig tuttigheid te vinden is (in tegenstelling tot sommige plaatsen in het midden van het land ). De invloed van het Arnhemse modegevoel is hier merkbaar.


Maar hoe ervaart u of jij dit? Heeft het wonen in Doesburg een invloed op hoe u zich kleedt? En hoe dan? Ben benieuwd naar uw reactie.


Saskia ter Welle woont en werkt in Doesburg. Naast het ontwerp van kleding op coutureniveau geeft zij lezingen en workshops over kleur en stijl. Zij schrijft over kleding en mode op verschillende blogs. Ook geeft zij in Doesburg workshops op het gebied van haute couture borduurtechnieken. Haar motto is: Be Inspired By Fashion!

www.saskiaterwelle.nl

Twitter: @saskiaterwelle

1 reactie

  1. Linda

    Wat leuk dat je dit schrijft. Ik vind het erg fascinerend en inspirerend om het verschil ik kledingkeuze te bekijken tussen grote steden, dorpen, kleine steden, modesteden etc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑