Prinsjesdag. Politieke kopstukken die elkaar verdringen voor de camera’s. Allemaal eerlijke verhalen. Eén gezicht bleef me bij. EénVandaag had een afgestudeerde jongedame. Ze kon geen werk vinden. Op haar gezicht een mengeling van boosheid en berusting. Of was het cynisme? Klaar met deze maatschappij?
Het is schrijnend. De schijnwerpers staan op de politici, op de vakbondsmensen en bestuurders. Kort gezegd: op het verleden. De jongedame had gehoord dat ze bij een Verloren Generatie hoorde. Die zo soepeltjes wordt afgeserveerd. ‘Ja, vreselijk, hebben we geen werk voor,’ hoorde ik. Maar zeg het dan ook eerlijk.
Zo komen we er nooit. Ik zag een Prinsjesdag vol oude concepten en vertrouwde routines – van links naar rechts en omgekeerd. In de Ridderzaal een keur aan verzuurde koppen. Kijk de beelden maar terug. Daar helpen geen fleurige hoedjes aan. En van die lui moeten we het hebben?
Vanuit Den Haag is geen visie te verwachten. Zoveel is wel duidelijk. Soit. Maar het wordt pas ernstig als we van jonge mensen geen visie meer kunnen verwachten. De frustratie en het cynisme over het kansloze solliciteren neemt toe.
Een vaste baan zit er voor de meesten van hen niet in. Dat is het eerlijke verhaal. Maar daar hoor je Den Haag niet over. Jonge professionals moeten op zoek naar werk op projectbasis. Afwisselend werk, voor verschillende opdrachtgevers. Leuk!
Je moet als net afgestudeerde gewoon zelf de knop omzetten. Een betaalde baan is een idee uit het verleden. Zet dat uit je hoofd. Wrijf je ogen uit en kijk naar je toekomst. Wat zie je? Waar droom je over? Waar ben je goed in? Met wie wil je samenwerken?
Doe wat je gewend bent te doen: deel je kennis en ervaring met vrienden en kijk hoe je met elkaar zinvol werk kunt maken. Geen ervaring? Wie zegt dat? Die lui die geen zin hebben om je in dienst te nemen? Wie zijn dat? Kennen die je dan?
Je hoeft geen ondernemer te zijn om iets te ondernemen.
Voorspelling: politici van links tot rechts zullen straks roepen dat dit precies is wat ze bedoelden. Hun participatiemaatschappij!
Maar ze hebben het mis. Ze kijken naar de toekomst met de bril van het verleden. Dat kan niet anders: ze zitten verstrikt in hun belangenspelletjes. Maar de crisis gaat een keer dag voorbij, ondanks het moedeloos makende gekrakeel in Den Haag.
En die crisis gaat voorbij dankzij initiatieven van jonge professionals die staan te trappelen om aan de slag te gaan met datgene waar ze goed in zijn. Verloren generatie? Ja – verloren voor de politiek. En terecht.
Nog een voorspelling: over vijf jaar rijden we gewoon in die Fyra – hoeveel tijd Den Haag er ook nog in steekt. Ook zo’n concept uit het verleden.
Dr. Ruud Smit is filosoof. Als ondernemer helpt hij afgestudeerden op weg naar een eigen bedrijf.
Het is heel vervelend als je na je afstuderen merkt dat het moeilijk is om aan het werk te komen. Hier kan ik uit eigen ervaring putten. Maar Ruud Smit overdrijft. De jeugdwerkloosheid bedroeg op 3 juli 2013 in Nederland 10,5%. Dat betekent dat 9 van de 10 jongeren toch werk vinden. Wellicht is dat geen vaste baan inderdaad, maar een vaste baan is niet alleen voor jongeren iets uit het verleden. Dat geldt ook voor veel oudere werknemers. Overigens is de jeugdwerkloosheid in Nederland, in vergelijking met de rest van Europa, laag. Zie het artikel in Trouw van 3 juli 2013 (“Jeugdwerkloosheid in Europa: Nederland bungelt onderaan”). http://www.trouw.nl/tr/nl/4504/Economie/article/detail/3469732/2013/07/03/Jeugdwerkloosheid-in-Europa-Nederland-bungelt-onderaan.dhtml. De sneer naar “Den Haag” van Ruud Smit raakt kant nog wal. Mijn voorspelling: de jongedame in het voorbeeld zal best aan het werk komen, al is het wellicht niet direct en is het niet de droombaan die ze in gedachten had. Leer ermee te leven.
Kees,
Het gaat hier om 10.5% geregistreerde jongeren, dus je conclusie dat dus 90 % werk heeft kan niet juist zijn.
Veel jongeren besluiten na de studie toch nog maar weer een andere studie te gaan volgen. Bovendien zien we aan de inschrijvingen op hogescholen en universiteiten dat momenteel meer jongeren ervoor kiezen door te studeren en dus geen werk zochten.Het aantal werklozen onder de 24 jaar kwam in augustus uit op 137.000
Als je dit niet als een probleem wilt zien is er in Nederland dus niets aan de hand.
In juli kwam de werkloosheid nog uit op 8,7 procent. Dus 93% heeft een baan???????
We vergeten dus maar even de Nuggers, mensen die hun eigenhuis moeten op eten en de vele ZZPers die onder het bijstandsniveau leven, er komen volgens onder nog ca 150.000 mensen bij
Dus 93% heeft een baan??????? MOET ZIJN: 91.3%
Frans, je hebt gelijk. Mijn conclusie (90% van de jongeren heeft dus werk) was niet juist. Volgens de definitie ben je werkloos als je direct beschikbaar bent op de arbeidsmarkt en actief werk zoekt voor meer dan twaalf uur in de week (http://www.intermediair.nl/carriere/een-baan-vinden/vinden-en-gevonden-worden/jeugdwerkloosheid-een-introductie). De jeugdigen die volgens deze defintie niet werkloos zijn hebben dus of werk of er is een andere reden (bijvoorbeeld studie) waarom ze niet beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt. Hoe dan ook, de jeugdwerkloosheid in Nederland is, in vergelijking met de rest van de Europa, relatief laag. Een schrale troost voor de jongeren die nu vergeefs naar werk zoeken, dat is zo. Het relatief lage jeugdwerkloosheidspercentage in Nederland is OP ZICHZELF geen aanleiding om verwijten te maken richting de politiek vind ik. En dat doet Ruud Smit vind ik wel.