Blog: Wat moeten we met leegstand?


De welles-nietes-discussie over leegstand in Doesburg is weer nieuw leven ingeblazen door de mogelijke komst van een winkel van Action. Maar is leegstand wel zo erg? En waarom zou de Action wel welkom zijn?


Leegstand van (winkel)panden wordt in Doesburg vaak genoemd als een probleem. Het zou slecht zijn voor het imago en de winkelvreugde beperken. Maar volgens mij biedt leegstand ook mogelijkheden. Mits het enigszins beperkt blijft. Leegstand zorgt er namelijk voor dat ondernemers met een goed idee de ruimte hebben om hun dromen waar te maken.


Er staan op dit moment verschillende panden -van groot tot klein- te huur in de binnenstad. Daardoor is er voor elk goed idee wel een goede ruimte te vinden. Die situatie lijkt me beter dan een stad zonder leegstand, en dus ook zonder aanbod van winkelpanden voor startende ondernemers. De goede ideeën blijven dan in het hoofd zitten of worden in een andere stad uitgevoerd.


Maar dan moeten er wel ondernemers zijn die denken hun brood te kunnen verdienen met hun idee. Er kan wel veel vraag zijn naar een groenteboer, maar als er geen ondernemer is die denkt geld te kunnen verdienen met het verkopen van groente, zal er geen groenteboer komen. Het oplossen van leegstand is daardoor niet iets waar je direct invloed op kunt uitoefenen.


Het is belangrijk dat ondernemers die zich in Doesburg willen vestigen de ruimte krijgen voor het uitvoeren van hun ideeën. Als Action zich in een mooi pand in Doesburg wil vestigen, zijn ze wat mij betreft welkom. Dat het pand dat ze op het oog hebben niet in het kernwinkelgebied ligt, lijkt me niet relevant. Buiten dat gebied zijn immers ook andere winkels gevestigd zoals de Multimate, Dekamarkt en 2Switch. En in het kerngebied zijn geen panden beschikbaar met de oppervlakte en parkeermogelijkheden van de loods van Geereking Antiek, het door Action beoogde pand.


Als de komst van de Action geblokkeerd zou worden, bereik je volgens mij twee dingen. Ten eerste worden ondernemers met goede ideeën ontmoedigd om hun dromen waar te maken. In de tweede plaats ontmoedigt de blokkade mensen om met particulier geld oude en vervallen panden op te knappen, omdat ze deze later aan de straatstenen niet meer kwijt raken. Beide uitkomsten lijken me niet gewenst.


Laten we ondernemers met goede ideeën stimuleren en helpen om hun dromen waar te maken. Daarmee krijgen we een (nog) levendiger en gezelliger Doesburg.Casper Bakker is ondernemer en runt samen met twee Doesburgse vrienden het bedrijf Logict. Voor DoesburgDirect.nl schrijft hij met regelmaat over ondernemen en ondernemersschap in Doesburg, telkens vanuit een andere invalshoek.
7 reacties

 1. Yvonne Irving PvdA Doesburg

  Ik ben er van overtuigd dat er veel ondernemers zijn met plannen die heel goed in Doesburg zouden passen. Daar deel ik dus deze overdenking.
  De huren van de leegstaande panden zijn echter erg hoog, althans te hoog voor een beginnende ondernemer.Dat is volgens mij 1 van de redenen dat veel panden lang leegstaan. Er wordt ook niet echt actief aangeboden. Zeker niet door de eigenaren waarvan de panden privé bezit zijn en dat zijn er velen. Ik zou een oproep willen doen aan deze eigenaren om contact op te nemen met de stadsmanager om tot een oplossing te komen. Waar een wil is, is een weg en het zou toch erg mooi voor Doesburg zijn dat de minimaal 15 lege panden weer gevuld worden met leuke winkels.
  Laat er dan maar een paar leeg blijven voor nieuwe idéen maar nu zijn het er echt te veel.

 2. Casper Bakker

  Volgens mij zijn de prijzen geen probleem. Ik ben geen makelaar, maar ik vind de prijzen niet ‘absurd’ hoog. Als een ondernemer de huurprijzen die op dit moment worden gevraagd niet kan opbrengen, dan is hij geen goede ondernemer of is er gewoon geen markt voor die producten.

  Het overgrote gedeelte van de panden is wel verhuurd aan ondernemers die de huurprijs wel op kunnen brengen. Daaruit blijkt volgens mij dat de prijzen dus niet vreemd zijn. Bovendien zijn de huurkosten niet het grootste gedeelte van de kosten van een ondernemer.

  Tot slot: als de prijzen omlaag moeten, neem dan gewoon per keer een aankoopmakelaar in dienst die voor je gaat onderhandelen, in plaats van zoiets via de stadsmanager collectief proberen te regelen.

 3. nellie

  Ik zou wel eens willen weten wat de huurprijzen dan zijn in Doesburg. (inclusief gas/water ed en zonder aantal m2 prijzen).
  Het grote pand waar Geerkink Antiek in zat is blijkbaar zo hoog dat ze het geen eens op de site durven te plaatsen.

 4. Dick

  De middenstand van Doesburg heeft nog steeds niet door dat stilstand achteruitgang is. Ik mis de vooruitstrevende ideeen die een goede ondernemer zal en moet hebben. Ondernemen is nu een maal ook risico nemen en lopen. Jaren is er al gesteggeld over de vraag wil men kerngebied wel of niet auto vrij. Net of die paar auto,s voor de deur de zaak aan het aan het draaien houden. Kijk eens om je heen naar andere plaatsen. Ik weet nog dat het verkeer in Doetinchem om de kerk en door de Hamburgerstraat ging. Doetinchem was in de tijd op vrijdagavond na 21.00 uur en het gehele verdere weekend een doodsgat waar je een kanon af kon schieten zonder iemand te raken. Ga nu eens kijken, een echt gezellig centrum.De gemeenteraad is ook niet geheel schuldloos met hun parkeerbeleid. Doesburgers kom je al tegen in Didam,Dieren en Zevenaar om daar hun inkopen te doen.Mijn idee is: Maak de binnemstad autovrij, creeer een grote parkeerkelder met parkeerdek achter de AH, COOP etc. Met uitgangen naar de binnenstad. Het zal niet van vandaag of morgen gaan maar het zal een verschuiving in gang zetten naar een bruisende en gezellige binnenstad waar een ieder graag hun inkopen doen en wil uitgaan.

 5. Marc

  Twee jaar geleden had ik een goed plan om mij te gaan vestigen in Doesburg. Maar de gemeente wilt geen enkele manier meewerken om serieuze ondernemers aan te trekken. Lijkt me van belang dat Doesburg snel een andere koers gaat varen! Zie Binnenlandsbestuur week 18! Doesburg staat wederom knap in het leegstandsranglijst en wel op plaats 7.

 6. anne

  beetje wazig verhaal Marc.
  Wat wil je dan en wat mag niet.

 7. Yvonne Irving

  Marc,

  ik ben zeer geinteresseerd in je verhaal.
  Zou je dat nader toe kunnen lichten. Het college (burgemeester en wethouders) mogen dit soort zaken zelf afhandelen de raad komt daar niet aan te pas. Alleen als de aanvraag ook naar de raad wordt gestuurd dan kan de raad nog wat sturen!’
  Dit is ook met de Action zo gegaan. Hoe dat verhaal afloopt weten we als raad nog niet we worden daar nog over geinformeerd!
  Ja ook dat tijdstip bepaald de raad niet maar het college!
  Ik zit in VROM voor de PvdA. a.irving@upcmail.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑