Broedvogelinventarisatie op de Linies levert interessante cijfers op

De Vogelwerkgroep Doesburg heeft in het afgelopen broedseizoen op verzoek van Staatsbosbeheer de Linies in Doesburg geïnventariseerd op broedvogels. Dat levert interessante cijfers op.

Gedurende ongeveer 10 ochtenden en eenmaal ’s nachts wandelen leden van de Vogelwerkgroep Doesburg in groepjes van twee à drie personen over de Linies en noteren alle zingende vogels.

Van de resultaten wordt een vergelijking gemaakt met de gegevens uit eerdere inventarisaties. Op deze wijze krijgen we een beeld van hoe het met de vogelbevolking op de Linies is gesteld. In dit artikel worden de resultaten van de Hoge Linie beschreven. De resultaten van de Lage Linie volgt in een tweede artikel.

Het in dit seizoen geconstateerde aantal van 36 soorten broedvogels op de Hoge Linie was niet echt goed te noemen. Het aantal broedparen behoorde wel tot de beste resultaten ten opzichte van voorgaande tellingen, zo laat de vogelgroep weten.

Tjiftjaf
Dat is volgens de vogelkenners te verklaren doordat de grootste aantallen broedparen zoals de Winterkoning, Zanglijster, Zwartkop en Tjiftjaf soorten zijn die niet al te hoge eisen stellen aan het biotoop en een betrekkelijk klein territorium hebben.

Door het snoeien van de meidoornstruiken in het noordelijke deel is er forse vermindering van broed- en foerageermogelijkheden voor soorten zoals Tuinfluiter, Fitis en Heggenmus.

Mooie resultaten zijn een broedend paartje IJsvogels, Groene Specht en vier paar Grote Bonte Specht. Van de roofvogels broedt alleen nog de Buizerd op de hoge linie.

Ten opzichte van voorgaande inventarisaties (1986-2002) geldt dat wat minder gewone soorten zoals bijvoorbeeld de Sperwer, Torenvalk, Zomertortel, Nachtegaal en Zwarte Roodstaart niet meer zijn gehoord of gezien, terwijl deze altijd wel aanwezig waren. De gewone soorten blijven het goed doen en met de wat minder gewone soorten gaat het langzaam achteruit.

Kwetsbaar stukje natuurgebied
Deze telling laat zien dat het in potentie een mooi gebied is, echter het is ook een kwetsbaar stukje natuurgebied. Hoewel de Hoge Linie niet vrij toegankelijk is, maken met name wandelaars gebruik van dit gebied. Wandelaars met honden verstoren in het broedseizoen de rust die in dit biotoop erg belangrijk is, vindt de werkgroep. ‘Dat zou bij de entree van het gebied duidelijker kunnen worden aangegeven.’

Het doel van de werkgroep is het onderzoeken en beschermen van vogels en hun leefgebied in de omgeving. Een aantal vaste activiteiten zijn het inventariseren van broedvogels, ringen van roofvogels en uilen. Het uitvoeren van ganzentellingen in de Fraterwaard en nestkastencontrole op Bingerden en de Ulenpas in Hoog-Keppel.

Al geruime tijd wordt er gesproken over het wel of niet openstellen van de Hoge Linie voor wandelaars. Dit om het toerisme in Doesburg verder te ontwikkelen. De gemeente heeft vaak gesproken over het plaatsen van een grote kijktoren in het gebied.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzDelikasaRestaurant De LiefdeHillenaar Optiek,  Edelsmederij Tobias , MKB Tele.comEtos Doesburg en Bennie’s Barber Shop.

1 reactie

  1. Frans Schilderman

    gebied helemaal met rust laten en niet meer snoeien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑