Bulten draagt namen voor bij herdenking Westerbork

Marjolein Bulten uit Doesburg is een van de mensen geweest die met het noemen van namen de 102.000 Holocaust-slachteroffers heeft herdacht in Westerbork. Zes dagen en vijf nachten lang klonken in het oude deportatiekamp Westerbork de namen van Nederlandse Joden die tijden de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord in concentratie- en vernietigingskampen.

 

De lezers van de namen waren overlevenden, nabestaanden, vroege buren, klasgenoten en vrienden. Bulten, bekend van de Creatieve Schrijftafel en blogs op DoesburgDirect.nl, bezocht kamp Westerbork in 2013 en was zo onder de indruk dat ze de organisatie een brief schreef met de vraag mee te mogen doen om zondag 25 januari van 14.20 tot 14.30 uur 145 namen voor te dragen.

 

‘In 2013 ben ik voor het eerst naar het Herinneringscentrum Kamp Westerbork geweest en het heeft een onuitwisbaar diepe indruk op mij gemaakt’, laat Bulten weten.

 

4 reacties

 1. Marjolein of Mei Bulten

  Ter correctie:
  Naar aanleiding van mijn eerste bezoek aan Voormalig Kamp Westerbork in 2013 raakte ik op de hoogte van het gesproken monument De 102.000 Namen Lezen. Dit vond en vind ik zo belangrijk dat ik een brief geschreven heb naar de organisatie met de vraag of ik ook een bijdrage zou mogen leveren met het lezen van De Namen.
  Men liet mij weten dat ik mee mocht doen. Het weekend voordat het lezen van de Namen zou gaan beginnen ontving ik per post 5 pagina’s met de 145 Namen van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork – beginnend met
  Eva Meijers-Salomons, drieënvijftig jaar t/m Elisabeth Meljado-Haring, zevenendertig jaar -, de nodige instructies en het dringende verzoek hardop de namen te oefenen op uitspraak en tempo. Voor de juiste uitspraak heb ik de hulp ingeroepen van Lo Cohen. Hij heeft mij geholpen met de juiste uitspraak van diverse namen. Daarnaast heeft hij mij kunnen wijzen op de achtste naam van mijn lijst; Johanna Meijers-Walg, vierenvijftig jaar – want deze mevrouw was afkomstig uit Doesburg.
  Van 22 januari 19: 00 uur j.l. tot ongeveer 15.30 uur op 27 januari a.s. (morgen) – Internationale Herdenkingsdag van de Holocaust en bevrijding van Auschwitz – is De 102.000 Namen Lezen live te volgen via http://www.102000namenlezen.nl.
  Aansluitend zal de N.O.S. vanaf 15.00 uur ’70 jaar bevrijding: Herdenking Auschwitz’ uitzenden.

 2. Marjolein of Mei Bulten

  Correctie op eerste alinea;

  … Zes dagen en vijf nachten klonken in het oude deportatiekamp Westerbork de 102.000 Namen van de uit Nederland weggevoerde Joodse, Roma en Sinti slachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Allen zijn vermoord in concentratie- en vernietigingskampen.

 3. Yvonne Irving

  Wat mooi dat je dit hebt gedaan, en zo bijzonder dat je deze mevrouw uit Doesburg kon noemen. Soms kun je met iets kleins iets groots doen. Ik heb vandaag de uitzending gekeken, was zeer onder de indruk. Dit mag echt nooit vergeten worden.

 4. G.J. de Wit

  Bijzonder wat je deed Marjolein.
  Zelf in Holocaust museum voor kinderen geweest in Israël. Iedere minuut brandde er n lichtje en werd er n naam omgeroepen. Ik had het voorrecht hier n krans te mogen leggen toen ik werd uitgezonden hiervoor naar Israël.
  Truus de Wit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑