Toen Peter van der Ploeg uit Doesburg vorig jaar door zijn toenmalige werkgever werd ontslagen, was de vraag ‘wat ga ik nu doen’. Op zoek naar weer een baan als drukker in een erg slechte markt, of iets totaal anders en het roer om? Hij gooide het roer om begon een eigen bedrijf. In de nieuwe rubriek ‘Het Roer Om’ volgen we Peter van der Ploeg vanuit zijn eigen perspectief bij zijn eerste stapjes Doesburgse ondernemerschap. Vandaag de eerste aflevering.


Na een tijdje zoeken naar antwoorden op beide vragen(solliciteren of het roer om) kwam ik een advertentie tegen in De Gelderlander die ik op een zondagochtend in april bij mijn schoonmoeder onder een bakje koffie zat te lezen. De advertentie uitgescheurd en ergens neer gelegd.


Na een aantal weken in gesprek gekomen met een mevrouw tijdens het sporten. Mevrouw maakt grafstenen schoon door middel van stoom. De gedachtes gingen bij mij gelijk weer terug naar de advertentie die ik had uitgescheurd en weggelegd. Ik vond de uitgescheurde advertentie weer terug en ben aan de slag gegaan.


Na veel  informatie vergaren van internet, heel veel bezig zijn, samen met mijn vrouw Jose om te wennen aan het idee om zelfstandig ondernemer te worden, heb ik mij in maart 2012 per email gemeld bij de landelijke organisatie van De Autostomerij voor een kennismaking op hun hoofdkantoor in Dordrecht.


Op 30 maart heb ik uitleg gekregen over het franchiseconcept van De Autostomerij inclusief het verdienmodel, de marketing, rechten en plichten als franchisenemer. En uiteraard een demo van het schoonmaakwonder met de steamer en de bus. Na een aantal uren naar huis gegaan. Het idee zat in mijn hoofd en ik was erg enthousiast  geworden.


In de periode na 30 maart erg veel gesprekken gehad met ondernemers in Doesburg en natuurlijk thuis. Veel gerekend en het eventuele franchisecontract laten doornemen en gerekend aan de inkomsten/uitgaven om te kijken of ik er van zou kunnen leven.


Langzaam ging ik wennen aan het idee om zelfstandig ondernemer te worden. Half april een tweede gesprek gehad bij mij thuis met een van de oprichters van De Autostomerij en hierbij vooral de berekeningen nogmaals goed doorgenomen. Na dit gesprek was ik overtuigd en wist ik…IK ga ondernemer worden.


Dan gaat het regelen beginnen. Het zoeken van een goede boekhouder, openen van een zakelijke bankrekening, inschrijven Kamer van koophandel en nog veel meer.


IkStartSmart

Van verschillende ondernemers had ik al gehoord over het regionale ondersteuningsproject voor startende ondernemers IkStartSmart, de helpende hand voor de startende ondernemer. Op Koninginnedag in gesprek gekomen met Hanneke Hoed van Lekkerszenzo, die ook het ondersteuningsproject IkStartSmart had gevolgd en hier erg enthousiast over was. Hanneke nodigde mij uit om mee te gaan naar Open Coffee Doesburg. Ik had geen idee wat ik mij daarbij moest voorstellen maar zei er gelijk ja op.


Woensdag 2 mei met Hanneke naar de OpenCoffee en daar in gesprek gekomen met Jan Strating, een van de IkStartSmart coaches en wonend in Doesburg. Op dinsdag 8 mei volgde het eerste gesprek met Jan. Het plan van de onderneming besproken, de cijfers doorgenomen en veel advies gekregen.


Op 15 mei het bedrijf gestart met een training in Dordrecht en teruggereden met mijn eigen Autostomerij auto. Wat was ik trots!!!!! En tevreden dat ik de stap had gezet. Met Jan Strating een plan bedacht hoe de klanten in Doesburg, de gemeente Rheden, Zevenaar en Duiven te benaderen. Veel flyers rond gebracht om naamsbekendheid te gaan krijgen en vooral heel veel netwerken, je werk meer dan goed doen en zorgen voor mond-tot-mond reclame. Voor mij de sleutel tot mijn eerste klanten.


Daarnaast ook bij garagebedrijven langsgaan en daar de flyer en mijn visitekaartje afgeven. Inmiddels werk ik daar regelmatig voor. De eerste maand als ondernemer zit erop en het bevalt me meer dan prima. Ik doe werk wat ik leuk vindt,  plan mijn eigen dagen, kom met veel enthousiaste mensen in contact en ik word er nog voor betaald ook. Wat wil je nog meer.