Campagne over verkeersveiligheid rond scholen Beinum

De gemeente Doesburg roept ouders van kinderen op de basisscholen De Ark en De Wetelaar op de Beinum op om lopend of fietsend naar school te komen. Ouders die toch met de auto komen moeten de auto parkeren in een vak op ruime afstand van de school en moeten niet achteruit rijden. Om de boodschap kracht bij te zetten deelden de wethouders Jansen en Bouman dinsdagochtend een presentje uit aan de schoolgaande kinderen.


Basisscholen De Ark en De Wetelaar werken samen met gemeente Doesburg aan het verbeteren van de verkeersveiligheid rondom de scholen in Beinum. Dit is het resultaat van wensen van ouders, omwonenden en de directies van de scholen, zo laat de gemeente weten.


Voor fietsen is meer plaats gemaakt, parkeerplaatsen zijn opgefrist, struiken gesnoeid: nu kunnen de kinderen en ouders op de fiets en lopend komen. Dinsdagochtend was de start van een promotiecampagne bij de scholen.


Wethouder Jansen en wethouder Bouman deelden bij de scholen reflecterende hartjes uit aan de kinderen die lopend of op de fiets naar school kwamen. Aan de ouders en omwonenden werd een folder uitgedeeld met de oproep om rekening te houden met lopende en fietsende kinderen. Daarnaast de dringende oproep te parkeren alleen in de parkeervakken. Zo blijven de weg en de wijk overzichtelijk voor kinderen.


De scholen staan in een woonerf. Dat is een straat of een groep straten waar de verblijfsfunctie boven de verkeersfunctie van de weg staat. Er is geen aparte stoep of rijbaan. Voetgangers mogen overal lopen en kinderen mogen hier echt op straat spelen.


De auto is wel een woonerf welkom, stelt de gemeente, als de bestuurder zich aanpast aan de rustige sfeer. Er is niet veel ruimte voor parkeren in de wijk. Zeker niet ten tijde van het halen en brengen van de schoolgaande kinderen. Houd daar dus rekening mee en kom het liefst lopend of op de fiets naar school, luidt de oproep.


‘Gelukkig zijn er tot nu nog geen ongelukken gebeurd. Dat willen we graag zo houden en daar vragen we met deze actie aandacht voor’, aldus wethouder Jansen. Het beste is natuurlijk als kinderen lopend of fietsen naar school komen. Dat is goed voor de gezondheid en er komen minder auto’s de wijk in. Dat vraagt medewerking van alle ouders en omwonenden.


Vijf kernregels voor het verkeersgedrag in een woonerf

1. Op weten binnen een woonerf mag je overal lopen en kinderen kunnen overal spelen.

2. Maximale snelheid 15 kilometer per uur. Dit geldt ook voor brommers en fietsers.

3. Parkeren mag allen in de vakken, waar een P is aangebracht. Op andere plaatsen in een woonerf is parkeren verboden.

4. Wie in een woonerf rijdt mag voetgangers niet hinderen. Voetgangers en spelende kinderen mogen anderen niet onnodig belemmeren.

5. In een woonerf heeft rijdend verkeer van rechts komend voorrang. Dat geldt dus ook voor een fiets of brommer. Dus een fiets van rechts gaat voor een auto van links.

2 reacties

  1. een mama

    Leuk die foto, vooral die twee auto’s die buiten een P-vak staan.
    Wordt hier dan ook op gecontroleerd. Nu staan ze er bij en keken er naar.

  2. MVE

    Tja, beter laat dan nooit. Toen mijn kinderen po de Wetelaar zaten, werd hier al om gevraagd, maar zijn er nooit maatregelen genomen. Geen idee waarom niet, maar nu wordt men dan toch eindelijk wakker bij B&W. Ik hoop ook dat er streng op wordt toegezien, waar geparkeerd wordt en dat de snelheid laag blijft, anders heeft het allemaal nog geen zin. Het is nu ook zaak dat de ouders die met de auto de kinderen wegbrengen de discipline opbrengen om zich aan de regels te houden. Uit de praktijk blijkt namelijk keer op keer dat diezelfde ouders de grootste veroorzakers van gevaarlijke situaties zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑