Oud-inwoner van Doesburg, Cor Hartjes, presenteert binnenkort zijn vijfde en tweede boek over Doesburg. Het boek ‘Op zondag roastbeef’ gaat over de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog en eindigt in 1954.

Het boek gaat over de jaren van heropbouw, zowel economisch als sociaal maatschappelijk. In een stad als Doesburg, met de naweeën van het regime Colijn, is dat nog steeds voelbaar.

De Jodenvervolging en het verzet komen aan bod alsmede de bevrijding. Tijdens de crisisjaren, maar ook na de oorlog, noopten minder bedeelden zich te verrijken met wat de natuur te bieden had.

De titel van het boek moet daarom ook als antoniem gezien worden. Uit behoefte aan vlees werd wild en vis gestroopt en wanneer een vegetarische oprisping zich voordeed, werd een clandestien bezoek op het landgoed van een groenteboer gebracht; zelfs een volkstuintje bleek met regelmaat de moeite waard.

Bierbron
De gebeurtenissen in dit boek berusten op waarheden met een historische achtergrond en verder speelt de fantasie van de auteur ook een belangrijke rol. De politionele acties van het Nederlandse leger in Indië en het Koreaanse drama komen eveneens aan bod met centraal de familie Hartman, een pril gezin.

Menige beslommering van het leven wordt in de Bierbron besproken, een kroeg in de Meipoortstraat met als uitbater Willem van der Waard.

Het Meulenhuus
Het eerste exemplaar van dit boek wordt zaterdag 20 februari aangeboden aan de enige nog levende oom van de auteur, Frits van Waardenburg. Een en ander vindt plaats om 15.30 uur in Het Meulenhuus, Bergstraat 48 te Doesburg.

Na verschijning is het boek te koop in Streekmuseum De Roode Tooren, Roggestraat 9-13 te Doesburg. De verkoopprijs bedraagt 19,95 euro. Er is een speciale aanbieding bij aankoop in combinatie met het eerste deel Cocky.

De volgende boeken van Cor Hartjes zijn online te bestellen (klik op de link):

“Vuil bleek de slappe was”

“Bij de pinken”

Als je de bovenstaande boeken hier bestelt, steun je ook nog eens DoesburgDirect.nl.

 

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn Xycleservice,PlusFitDoesburgRootz, CarConcept, Delikasa, Koenen Echte Bakker, TimeOut Events, LekkerszenZo, Restaurant De LiefdeHillenaar Optiek, Gasthuiskerk DoesburgSlaapspecialist Ralph Klaassen en La Boucherie.