Filmhuis Doesburg heeft de film ‘The Duke of Burgundy’ op het programma staan. De film is zowel zondag 21 als woensdag 24 februari om 20.00 uur te zien in het filmhuis in Het Arsenaal in Doesburg.

Op het eerste gezicht lijkt het een vreselijke verhouding tussen Evelyn (Chiara D’Anna) en de oudere insectenkundige Cynthia (Sidse Babett Knudsen). Evelyn komt schoonmaken in Cynthia’s met spullen en opgeprikte vlinders volgepropte landhuis en laat zich daarbij steeds vernederen.

Ze moet Cynthia’s vuile ondergoed wassen en na de verplichte voetmassage wordt ze meegenomen naar het toilet – Cynthia drinkt niet voor niets voortdurend flinke glazen water.

Onder dit kille sm-vertoon gaat echter iets anders schuil: de twee vrouwen blijken een liefdespaar. Evelyn houdt ontzettend veel van Cynthia, maar verdraagt geen onomwonden, tedere uitingen van affectie. Cynthia’s liefde is dan weer zo onvoorwaardelijk dat ze aan Evelyns behoeften toegeeft; Evelyns precieze instructiebriefjes volgt ze berustend tot in de details.

Zelf zou ze graag eens gewoon een ijsje met haar geliefde willen eten in plaats van dat dominante gedoe met pruiken, taakstraffen en menselijke toiletten. Het verlangen naar een gewoon liefdesleven breekt haar langzaam op. Razend knap hoe Peter Strickland deze bizarre, almaar verschuivende relatie met het kille sm-vertoon zonder enige sensatiezucht in al haar complexiteiten portretteert. Alles in deze film ademt eenzelfde prachtige retrosfeer.

De film duurt 104 uur en is gemaakt onder regie van Peter Strickland. De film is voor de 28ste Europese Filmprijzen genomineerd in de categorie ‘Beste Filmmuziek’. 

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn Xycleservice,PlusFitDoesburgRootz, CarConcept, Delikasa, Koenen Echte Bakker, TimeOut Events, LekkerszenZo, Restaurant De LiefdeHillenaar Optiek, Gasthuiskerk DoesburgSlaapspecialist Ralph Klaassen en La Boucherie.