Voor de Culturele Zondag in Doesburg die op 1 juni plaats vindt is een boeiend programma samengesteld waarvan belangstellenden kunnen genieten in combinatie met een wandeling door de historische binnenstad. Alle aangesloten deelnemers hebben de deuren geopend en zijn vrij toegankelijk tussen 12.00 uur en 17.00 uur.

 

Slavica Sekuloski is afkomstig uit de regio Balkan en is erg begaan met het lot van haar landgenoten na de overstromingen in het gebied. Daarom houdt Slavica een veiling van haar schilderijen op de locatie Gasthuis Du Soleil in Gasthuisstraat 8. Voor redelijke bedragen worden de schilderijen verkocht. De opbrengst wordt gedoneerd aan de slachtoffers van de watersnoodramp op de Balkan. De veiling start om 15.00 uur.

 

In samenwerking met Stadsbierhuys de Waag worden op de culturele zondagen wisselende culturele activiteiten georganiseerd. Deze keer de K van Kunst en de M van Muziek. De bezoekers worden getrakteerd op een muzikale reis waar diverse genres voorbij zullen komen.

 

Taggi Eenstroom
Velen jaren geleden werkte Taggi Eenstroom als afwashulp in De Waag. Nu jaren later, komt zij gewapend met stem en gitaar terug om de gasten van iets anders dan schoon bestek te voorzien. De muziek kenmerkt zich veelal in het hoekje van sing en songwriter. Haar kleine liedjes hebben vaak diepzinnige teksten over allerlei aspecten van het leven. Door middel van diverse instrumenten en aparte melodielijnen probeert Eenstroom de muzikaliteit in een bredere context te trekken.

 

The Bruurkes
Na jaren door allerlei muzikale landschappen te hebben gezworven, kwamen de heren van The Bruurkes op het idee om een nieuwe band te formeren met teksten in eigen dialect. Ze zijn géén ’13 in een dozijn band’ en dit komt tot uiting in hun teksten, die menigeen vertrouwd in de oren zullen klinken. De muziek is een smeltkroes van stijlen die vernieuwend, doch herkenbaar zijn. Van een gevoelige ballade tot rock, van blues tot uptempo punk en van ska tot disco. The Bruurkes gaven in 2013 onder andere acte de présence op de Zwarte Cross en Mañana Mañana in Hummelo. Daarnaast speelden zij op nog diverse andere festivals en in kroegen. Tijdens het optreden in De Waag zal de band een akoestische set ten gehore brengen. In deze setting is meer ruimte voor de verhalen vertellende kant.

 

De livemuziek van The The Bruurkes en Taggi Eenstroom vindt plaats op 1 juni om 15.45 uur in Grandcafé De Waag, in de Hooge zaal. Koepoortstraat 2-4, Doesburg. De entree is 5 euro per persoon. De zaal is open om 15.00 uur.

 

‘Ontdekkingsreizigers 2” is de titel van de nieuwe tentoonstelling in galerie De Swarte Ram in Doesburg. De expositie is te bezichtigen van zondag 4 mei tot en met zondag 31 augustus. Ireen Draaijer exposeert er met schilderijen en Harry Wijgerse met bronzen sculpturen. Reizen vormen de belangrijkste inspiratiebron voor Ireen Draaijer. Reisimpressies worden als het ware opnieuw gecomponeerd. Het schilderen is het zoeken naar vereenvoudiging van de compositie en de kunst van het weglaten. Zo blijft uiteindelijk het meest essentiële over. Deze aanpak heeft geresulteerd in een serie nieuwe schilderijen in warme tinten met een vleug “couleur locale”.

 

De meeste bronzen beelden van Harry Wijgerse vormen geen natuurgetrouwe weergave van de werkelijkheid. Menselijke vormen geeft hij graag overdreven weer. Zo geeft hij zijn beelden een individuele sensualiteit, kracht en beweging mee. De houdingen zijn vaak al een statement op zich. De belangrijkste uitdaging is voor Wijgerse de balans in het kunstwerk. Het brons benadrukt het karakter zonder dat de warmte en fragiliteit verloren gaan. De expositie “Ontdekkingsreizigers 2” is te bewonderen tot en met zondag 31 augustus 2014.