D66 wil parkeerkaart voor mantelzorgers in Doesburg

D66 Doesburg wil dat mantelzorgers uit Doesburg een parkeerkaart krijgen, zodat ze kosteloos hun taak als mantelzorger kunnen uitvoeren. D66 ziet het liefst dat de mantelzorgparkeerkaart per 1 januari 2015 beschikbaar is en ingevoerd wordt.

 

De oppositiepartij wijst op de rol die mantelzorgers vervullen in de maatschappij. Zeker wanneer na 1 januari 2015 de gemeente meer zorgtaken vanuit ‘Den Haag’ op het bordje krijgt, wordt de rol van mantelzorgers volgens D66 nog belangrijkers.

 

‘Uit eigen ervaring weet D66 Doesburg dat in sommige delen van de stad een parkeerbeleid wordt gevoerd dat vrijwilligers op kosten jaagt. Naast mantelzorgers komen ook de professionals van de thuiszorg langs bij mensen. Zij hebben een parkeerkaart die aangeeft dat zij even geparkeerd staan om hun werk te doen. De mantelzorgers hebben zo’n kaart niet’, aldus fractievoorzitter Wil Verlaan van D66.

 

Verlaat vervolgt: ‘Zij betalen vrijwel allemaal uit eigen portemonnee een parkeerkaartje om kort bij hun ‘maatje’ voor de deur te kunnen staan om vervolgens met rollator/rolstoel op de achterbank naar een medische of leukere bestemming af te reizen. Daarna staat de auto weer kortstondig voor de deur om je maatje veilig thuis te brengen en nog even na te praten. En ook dan moet er een parkeerkaart worden gekocht. Al met al een kostbare aangelegenheid’.

 

D66 Doesburg wil daarom voorstellen dat de gemeente zorg draagt voor mantelzorgparkeerkaarten. Het is volgens D66 eenvoudig uit te voeren: VIT Mantelzorg op de Linie heeft al een overzicht van ‘hun’ mantelzorgers en op welke tijden zij waar actief zijn. Zij kunnen aan hun mantelzorgers een parkeerkaart verstrekken waarop de vaste tijd staat dat men bij zijn ‘zorgvrager’ langsgaat en het adres waar men voor het aangegeven dagdeel mag parkeren. Als mantelzorgers die langs andere weg of op eigen initiatief actief zijn ook van een dergelijke parkeerkaart gebruik willen maken, kunnen zij zich registreren bij het vrijwilligerspunt van de Buurtacademie en een mantelzorgparkeerkaart ontvangen. Zo heeft de gemeente een goed overzicht wat er aan mantelzorg wordt geboden.

 

Verlaan: ‘We hopen dat alle mantelzorgers in Doesburg vanaf 1 januari 2015 gebruik kunnen maken van de voorziening ‘mantelzorgparkeerkaart’.’.

 

2 reacties

 1. Kees van Immerzeel

  Uitstekend idee van D66. Concreet en relevant. College: pak het op zou ik zeggen!

 2. Janjaap Weeda

  Prima idee, maar de invulling kan net even anders.

  Zo lijkt het mij bijvoorbeeld onhandig dat er sprake is van een vaste tijdstip en ook is het onhandig dat als 1 persoon 3 mantelzorgers heeft, er 3 vergunningen moeten zijn.

  Mijns inziens is het beter om de zorgbehoevende een parkeerkaart te verstrekken, die aan de mantelverzorger wordt gegeven voor de tijd dat hij/zij voor de deur staat. Deze kan dan in combinatie met een parkeerschijf achter de voorruit worden geplaatst.

  De vergunning bevat dan bijvoorbeeld 3 kentekens van de mantelverzorgers en het adres waarop deze geldig is.
  Aanvragen kan met een WMO-beschikking of CIZ-verklaring.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑