De historisch boekdrukkerij De Arend gaat op de Culturele Zondag Doesburg op 5 juli verder met het drukken van een katern voor een speciaal boekwerk. Samen met 88 andere drukkers wordt er een boek van circa 400 bladzijden geproduceerd voor de Vereniging Drukkers in de Marge.

 

Deze vereniging bestaat dit jaar 40 jaar. De Arend heeft opdracht gekregen om op het formaat van 16 x 26 centimeter een katern te verzorgen. Het staat drukker Arie Niks geheel vrij op welk type papier hij zijn eigen bijdrage maakt.

 

‘Ik heb gekozen voor een papiersoort dat afkomstig is uit het oude Venetië. Hierin zitten algen verwerkt afkomstig uit de grachten van deze stad. Door middel van de handgezette tekst van loden lettertjes heb ik een overzicht gegeven van het ontstaan en groei van mijn verzameling drukkersmaterialen in de afgelopen veertig jaar’, aldus Niks.

 

De planning is dat de pagina’s elk minimaal 3 keer door de pers gaan omdat met deze historische persen slechts 1 kleur per drukgang kan worden verwerkt. De pers die voor dit project gebruikt wordt, stond vroeger bij drukkerij Zeegers in de Gasthuisstraat in Doesburg.

 

Naast het bezoeken van de ambachtelijke drukkerij hebben in de afgelopen weken vele belangstellenden ook genoten van de bloementuin bij de drukkerij.

 

De Arend bevindt zich aan de Burg. Nahuyssingel 28 te Doesburg. Zowel op de dinsdagmiddagen als op de Culturele Zondag van 12.00 tot 17.00 uur is de toegang gratis. Nadere informatie: www.boekdrukkerijdearend.nl

arend