Streekmuseum De Roode Tooren en de historische vereniging Stad en Ambt Doesborgh hebben een boek uitgegeven over Theo Colenbrander (1841-1930). Colenbrander was Nederlandse eerste industrieel ontwerper en werd geboren in de Kerkstraat in Doesburg.

De publicatie werd samengesteld door Arno Weltens. Weltens deed ruim veertig jaar onderzoek naar Theo Colenbrander, zijn leven en zijn werk. Het boek telt maar liefst 224 pagina’s en is geheel in full-color uitgevoerd met ruim 180 afbeeldingen en kwam mede tot stand dankzij financiële bijdragen van Stichting Fonds A.H. Martens van Sevenhoven, Stichting de Gestichten van Weldadigheid Doesburg en de Gemeente Doesburg.

Colenbrander werd op 31 oktober 1841 in de Kerkstraat te Doesburg geboren en overleed op hoge leeftijd op 28 mei 1930 te Laag-Keppel.

Naast de geboorte en jeugd in Doesburg wordt uitgebreid stilgestaan bij zijn verblijf in Parijs tijdens de Wereldtentoonstelling van 1867, zijn werk als architect, de ‘transformatie’ van technisch tekenaar tot sierkunstenaar. Hij was architect, boekillustrator, textiel- en behangontwerper en creëerde prachtige tapijten.

Maar Theo Colenbrander is natuurlijk tot ver buiten onze landsgrenzen vooral beroemd geworden als keramiekontwerper voor onder andere de Haagsche Plateelbakkerij Rozenburg, Plateelbakkerij Zuid-Holland in Gouda en Plateelbakkerij RAM in Arnhem.

Colenbrander leefde zijn hele leven lang ‘uit een koffer’ en ging van hotel, naar pension of kosthuis. Colenbrander was altijd ‘onderweg’. Uiteindelijk keerde hij weer terug naar de Achterhoek en overleed op 28 mei 1930 in pension bij de familie Berenschot aan de Rijksweg in Laag-Keppel.

Het boek is te koop in de boekhandel en in Streekmuseum De Roode Tooren, Roggestraat 9-11-13 te Doesburg. De verkoopprijs bedraagt 17,50 euro. Ook is het boek per e-mail te bestellen (info@deroodetooren.nl). Als het boek per post wordt toegezonden bedraagt het aankoopbedrijf 20 euro. Het eerste exemplaar van de biografie is door Rinus Rabeling van De Roode Tooren overhandigd aan burgemeester Loes van der Meijs.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzDelikasaRestaurant De LiefdeHillenaar OptiekEtos Doesburg en Restaurant China