De weekendopvang

Van 10 tot 18 oktober is er de week van de pleegzorg. Nog altijd wordt een pleeggezin gezien als het beste alternatief voor kinderen die niet bij hun eigen ouders kunnen opgroeien. En nog altijd zijn er te weinig gezinnen. DoesburgDirect portretteert vier Doesburgse pleeggezinnen. Vandaag Miranda en Marcel Opgenoort.

 

In de vormen van pleegzorg die er zijn, kiezen Miranda en Marcel voor de weekendopvang. Niet alle dagen een pleegkind, maar op gezette tijden even een ouder of een andere pleegouder ontlasten, is waar hun voorkeur naar uitgaat.

 

“We willen ons nog niet vastleggen op langdurige opvang of crisis. Eerst onze zoon nog even begeleiden bij zijn middelbare school en wie weet dat we daarna ons wel meer willen toeleggen op intensievere pleezorg.”

 

Cursus
Miranda en Marcel kwamen in aanraking met pleegzorg via familie die ook kinderen opvangen. “De verhalen waren boeiend en ik hou van zorgen dus ik dacht dat is wat voor ons.” Zorgen zit Miranda in het bloed. Ze werkte in de thuiszorg, in een kinderdagverblijf, is gastmoeder voor een baby én dan heeft ze nog haar gasten die hun B&B verblijven.

 

Marcel“Ik vind het heerlijk om te zorgen!” Dus gaf ze zich op voor pleegzorg. Aanvankelijk met het idee om crisisopvang te doen. Maximaal zes maanden voor een kind zorgen dat uit huis is gehaald. Liefst een baby. Nadat we ons hadden aangemeld en de cursus hadden doorlopen, realiseerden we ons dat de voortdurende zorg voor andermans kind op dit moment met twee schoolgaande kinderen nog wat veel is. Toch wilden we wel iets betekenen.

 

Even op adem komen
En toen kwam weekendzorg in beeld. Bij weekendzorg, zorg je een vast weekend in de maand of hoe je het ook maar afspreekt voor een kind. De pleegzorg heeft ook behoefte aan mensen die af en toe een kind kunnen opvangen. Dit kan zijn om biologische ouders te ontlasten, zodat ze even tijd voor zich zelf of de andere kinderen hebben of om een ander pleeggezin te helpen die daardoor even met hun eigen kinderen kunnen zijn, bijvoorbeeld.

 

“Waarom we dit doen? Ieder kind verdient een warme en veilige plek. Ik vind het zo oneerlijk als een kind met geweld krijgt te maken. Een kind hoort met liefde en in veiligheid op te groeien. Dat gun je ieder kind.”

 

“Onlangs hebben ze voor het eerst een weekend op de peuter van een ander pleeggezin gepast. “Dan kunnen die even op adem komen”, zegt Miranda. “Het grappige is dat ik aanvankelijk alleen baby’s wilde opvangen, maar nu merkte ik dat ik een peuter ook wel erg leuk vindt. Blijkbaar verleg je je eigen grenzen als je met een andere leeftijd in aanraking komt.

 

“Je eigen kinderen krijgen ook een andere rol. Het is wel leuk om te zien dat zij ineens de groten zijn.” Problemen met pleegzorg hebben ze nog niet ervaren. Geen idee wat de toekomst brengt. De weg is nog vrij voor ons.”

 

Dit is het laatste verhaal in de serie over pleegzorg.

 

Eerder verscheen in deze serie:

Een baby in de pleegzorg

De crisispleegouders

Peuters in de pleegzorg

 

Zie ook:

Week van de Pleegzorg van 10 tot en met 18 oktober

Zo word je pleegouder

Informatie over pleegzorg in Doesburg

 

 

 

1 reactie

  1. Sylvia Willems

    Mooie serie, prachtige mensen! Dank!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑