De Deen Tue Greenfort en de Rus Alexander Ponomarev gaan kunstwerken plaatsen in Doesburg. De kunstwerken maken onderdeel uit van IJsselbiënnale, de gezamenlijke kunstroute van steden langs de IJssel.
Ruim 25 kunstenaars uit binnen- en buitenland maken speciaal voor de internationale kunstroute een monumentaal kunstwerk langs de IJssel. Doesburg is één van de steden die deelneemt aan het kunstproject.
Komende zomer vindt de tweede editie van IJsselbiënnale plaats van 19 juni tot en met 20 september. De kunstroute heeft een lengte van 100 kilometer en is daarmee de langste kunstroute van Nederland. Doesburg krijgt twee kunstobjecten toegewezen.
De uit Denemarken afkomstige kunstenaar Tue Greenfort kiest voor een politieke, activistische insteek. ‘Een serieuze boodschap met een lichte ondertoon’, meldt IJsselbiënnale. Wat het is en waar het komt, wordt nu onderzocht.
De Rus Alexander Ponomarev is de tweede kunstenaar die gekoppeld is aan Doesburg. In het kunstplan combineert Ponomarev het bloeiende Hanzeverleden met actuele discussies uit de visserij. Ook voor hem geldt dat nog niet exact duidelijk is wat hij gaat maken en waar het wordt geplaatst. Waarschijnlijk komt over een week of 3 hier meer informatie over.
Bij de eerste editie van IJsselbiënnale in 2017 kwamen gedurende de kunstroutemaanden volgens schattingen van de organisatie zo’n 45.000 bezoekers naar Doesburg. Begin dit jaar liet de gemeente Doesburg weten na deze editie te stoppen met het subsidiëren van het kunstproject vanwege bezuinigingen.
Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: Xycleservice, PlusFitDoesburg, Rootz, Delikasa, Restaurant De Liefde, Hillenaar Optiek, Edelsmederij Tobias , MKB Tele.com, en Etos Doesburg.
Helaas weer veel geld weg voor een paar ‘kunstwerken’. Maar gelukkig het laatste jaar. Hebben we overigens geen Nederlandse GOEDE kunstenaars meer?
Helemaal met Henk eens, … wat is er mis met Nederlandse kunstenaars, of schamen we ons daar ook al voor?
We hebben in Doesburg goede kunstenaars in zowel in de grootkunst als de klein kunst. Geef deze de ruimte!!
Omdat er vragen zijn over waarom er buitenlandse kunstenaars ingevlogen worden ipv de voorkeur geven voor kunstenaars uit eigen stad, heb ik navraag gedaan bij de organisatie. Hier het uitgebreide antwoord:
“De IJsselbiënnale zet hoog in met een keur aan internationaal bekende, grote kunstenaars die locatie-gebonden kunst maken, en die veel expertise hebben met werken in de openbare ruimte. Dat is een specifieke tak van sport binnen de beeldende kunst. Daarmee willen we horen bij de ‘Champions League’ van de hedendaagse beeldende kunst: een uniek project in Nederland. Een project dus dat onderscheidend en aanvullend is op alle waardevolle, kleinere evenementen en activiteiten die er al in de regio zijn.
En juist voor die Champions League komt er kunstpubliek uit het hele land speciaal naar onze regio, en uit delen van Duitsland en Vlaanderen. Daarom berichten veel media, groot en klein, regionaal en zelfs (inter)nationaal over de IJsselbiënnale. Dat is ook de reden waarom veel partners en zelfs landelijke fondsen de IJsselbiënnale willen ondersteunen.
Om dat te bereiken kiezen we voor kunstenaars met een goede trackrecord, en voor een paar jonge talentvolle kunstenaars waarvan we verwachten dat die daar in de toekomst bij zullen horen. Het is ons gelukt om te scoren met spelers die kunnen meedoen in de Champions League in een mix met kwaliteit, aanwezig in de IJsselvallei. Want ook kunstenaars die heel ander werk maken, bijvoorbeeld schilderen, tekenen of fotografie, bieden we een podium in het activiteitenprogramma van de Ijsselbiënnale.
En wat we vooral willen, is dat dan dat publiek uit de rest van Nederland – aangetrokken door grote namen en de lokale inbedding – ook al die kunstenaars ontdekt.”
Richard, een prachtig verhaal als antwoord, fijn dat we dit kunnen lezen, maar geloof je er zelf in? Ik echter niet, is een verhaal voor de marketing.
Marketing heeft traditioneel betrekking op alle activiteiten die je uitvoert om de verkoop van producten of diensten te bevorderen. En ik zie dit dan ook als een verkoop praatje. En de rest is een wensvol denken.
Richard wat een slap verhaal zonder de ware bedoeling uit te leggen. Dit geloof toch niemand, jij ook niet Richard. Kom kerel laat de lezers aan het woord en zich uiten. Al vanaf het begin (2017) was er grote twijfel over, zeker onder de Doesburgse bevolking. Luister daar naar en de mensen aan het woord zoals ze willen. Sluit anders de reactie mogelijkheid maar weer. Gr. Henk Kok
Hoi Henk en Frans, als journalist ben ik objectief en bied ik ruimte aan alle meningen en uitingen. In dit specifieke geval heb ik na vragen van volgers van DoesburgDirect.nl over waarom kunstenaars van buitenaf worden ingehuurd ipv Doesburgse kunstenaars, vragen gesteld aan de organisatie. Die heeft daarop geantwoord. Dat is mijn rol als journalist. Iedereen geef ik ruimte om te reageren en iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen reactie. Graag begrip voor mijn werkwijze en uitleg.
Richard, ik deel je mening van woord en weder woord.
Maar als lezer mag ik het antwoord van de navraag toch verwerpen?
Ik vind dat er naar Doesburgse kunstenaars moet worden gekeken. Want zo kan je deze ook een kans geven groter te worden en dus internationaler.
Frans, natuurlijk mag je als lezer het antwoord van de navraag verwerpen. Maar dat heeft toch niets met mijn rol te maken? Ik bied juist ruimte om argumenten te delen en doe navraag, terwijl ik hiervoor de schuld in de schoenen geschoven krijg. Henk heeft het er zelfs over om de reactiemogelijkheid weer te sluiten. Waarom? Omdat ik juist iedereen aan het woord laat?
Het is en blijft belangrijk om bij discussies bij het onderwerp te blijven en emoties zoveel mogelijk te onderdrukken. Gewoon reageren met argumenten of vragen stellen. Juist door vragen te stellen krijg je extra informatie. En die informatie kun je weer gebruiken in een discussie. En als je het met de gemeenteraad niet eens ben, heb je eens in de vier jaar de mogelijkheid in het stemhokje om dit te uiten, of zelf politiek actief worden zodat je direct invloed kunt uitoefenen.
Ik heb niets gezegd over jouw rol als doorgeef luik van info, vind het zelfs fijn te lezen dat je er achteraan gaat.
Frans
Haha ja Frans, heb jij je eigen betoog al eens teruggelezen? Je vindt het raar dat internationale kunstenaars hier hun werk laten zien maar vindt het fantastisch als we Doesburgse kunstenaars “de kans (te) geven groter worden en dus internationaler”.
Jammer dat er zo op de vierkante meter wordt gekeken en niet breder. Kijk om je heen er gebeurt zoveel leuks ook in andere landen. Steun zelf die Doesburgse kunstenaars door hun exposities te bezoeken en hun kunst te kopen!