Voorafgaand aan de stadsvertelling van 1 maart in Gasthuiskerk Doesburg laat Frank Ludin vanaf 12.00 uur muziek horen uit de oorlogsjaren. Ludin doet dat met een originele oude slingergrammofoon.

Het gaat daarbij om oude bakelieten 78-toerenplaten met jaren 40 big band en swingmuziek van onder andere Benny Goodman, Glenn Miller en Vera Lynn.

Om 12.30 uur presenteert Gasthuiskerk Doesburg een Stadsvertelling in het kader van 75 jaar Vrijheid met als titel ‘Van belegering tot bevrijding’ plaats. Het programma bestaat uit korte vertellingen over Doesburgs zwaarste oorlogsperiode, poëzie en muziek. Aan de Stadsvertelling wordt meegewerkt door Wil Verlaan, Frank Ludin en Rob Hammink. De Stadsvertelling is een activiteit van HetHuisDoesburg en DichterbijdeIJssel.

De eerste twee weken van april ‘45 wordt Doesburg belegerd door de geallieerden. Duitsers houden de stad bezet en lijken van geen wijken te weten. Terwijl er soms twintig granaten per minuut op de stad worden afgevuurd, zoeken bewoners bescherming in kelders.

Stadgenoot Wil Verlaan vertelt over de militaire situatie, enkele markante gebeurtenissen, de laatste belegeringsdag en de dag van de bevrijding. De nieuwe Stadsdichter van Doesburg, schrijver, dichter, acteur en galeriehouder Rob Hammink, verrast het publiek met zijn poëzie. Pianist en gitarist Frank Ludin zorgt op 1 maart voor de muziek.

Reserveren wordt aangeraden. De Gasthuiskerk is geopend vanaf 12.00 uur. Plaatsen blijven gereserveerd tot 12.15 uur. De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

HetHuisDoesburg houdt op zondag 1 maart de Stadswandeling ‘Doesburg in WO II’, in samenwerking met VVV Doesburg. De wandeling start om 14.00 uur bij het kantoor van de VVV aan de Gasthuisstraat nummer 13, direct naast de Gasthuiskerk. De wandeling duurt ongeveer 90 minuten en kost 5 euro per persoon.  De stadswandeling is primair bedoeld voor volwassenen. Deelname is uitsluitend mogelijk na tijdige boeking bij de VVV. Het aantal deelnemers is beperkt.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzDelikasaRestaurant De LiefdeHillenaar Optiek,  Edelsmederij Tobias , MKB Tele.com, en Etos Doesburg