Delikasa in Doesburg heeft een primeur. De kaas en delicatessenzaak in de Kerkstraat heeft een Doesburg Wapenschildkaas opgenomen in het assortiment. Het gaat om een kaas voorzien van het wapen van Doesburg.


Doesburg, dat in 1237 stadsrechten kreeg, heeft het recht om het wapen te mogen voeren aangevraagd in 1818. Bij besluit van de Hoge Raad van Adel van 7 oktober 1918 werd “de stad Doesborgh bevestigd in het gebruik van haar Wapen”.


Geïnspireerd door de geschiedenis van Doesburg en onder meer de producten van de Doesburgse Mosterdfabriek, is de eigenaresse van Delikasa, Marja Aarts, op zoek gegaan naar een mogelijkheid om op een leuke, creatieve wijze een nieuwe dimensie aan de rijke historie van de Hanzestad toe te voegen.


Bij haar zoektocht naar nieuwe streekproducten kwam ze in contact met Kaasboerderij Van Veen, waar de kaas nog helemaal ambachtelijk wordt gemaakt. Kaas die overigens naast bijzondere vormen ook een uitstekende kwaliteit heeft. Bovendien kunnen zij in samenwerking met Delikasa op bestelling de kazen in allerlei smaken leveren: van jong tot oud maar ook diverse soorten kruidenkaas.


Inmiddels is Kaasboerderij Van Veen dé leverancier van speciale kazen voor Delikasa zoals de rode kaasharten, de Nederlandse Tulpkaas en nu dus ook de Doesburgse Wapenschildkaas. ‘Een ambachtelijke kaas die niet alleen erg leuk en mooi is om te zien, maar bovendien ook erg lekker is. Inmiddels hebben de eerste Wapenschildkazen via Delikasa al hun weg naar diverse Doesburgers gevonden, aldus Aarts.