Poëziegroep DichterbijdeIJssel presenteert op zondagmiddag 30 november de Nederlandstalige dichter Judith Herzberg. Herzberg geeft in de Gasthuiskerk een lezing over haar werk en draagt daar uit voor. Het programma begint om 14.30 uur. Kaarten kosten 12,50 euro en zijn verkrijgbaar bij de VVV, of voor aanvang van het programma bij de Gasthuiskerk, Gasthuisstraat 41 in Doesburg.

 

Judith Herzberg werd in 1934 geboren in Amsterdam. Ze schrijft gedichten, toneelstukken en filmscenario´s. Haar eerste dichtbundel, Zeepost, verscheen in 1963. In 2014, na een hele reeks  publicaties,  verscheen 111 Hopla’s.  Een Hopla is een ultrakort gedichtje van vier tot vijf regels, al dan niet rijmend, waarin alles wordt gezegd zoals alleen Judith Herzberg het kan zeggen. In 111 Hopla’s zijn de beste verzameld.

 

In 1997 ontving Herzberg voor haar poëzie de PC Hooftprijs. De jury over haar werk:  “Herzberg heeft als geen ander oog voor het allergewoonste en een melodieuze taal die bedrieglijk op spreektaal lijkt. Haar gedichten gaan niet over wat hoort of wat vaststaat, maar over de wonderlijke wandelingen van de geest, over de slingerende wegen van het leven, over wat men bedoelde maar niet zei of niet kon zeggen, over een gebaar, een gemis, over de verdeeldheid in ieders hart en hoofd.”

Judith Herzberg