Opera Gelderland-Oost voert in de Doesburgse Gasthuiskerk de opera Orphée et Euridice uit van Christoph Willibald Gluck (1714-1787). De uitvoering is op zaterdag 29 november en het begint om 20.00 uur. Kaarten kosten 17,50 euro, inclusief pauzedrankje en zijn verkrijgbaar bij de VVV, of voor aanvang in de Gasthuiskerk, Gasthuisstraat 41 in Doesburg.

 

De Duitse componist Christoph Willibald Ritter von Gluck schreef zijn legendarische opera in 1762. Gluck luidde een nieuwe fase in in de operageschiedenis door aan het verhaal zelf meer aandacht te besteden dan in de barokopera gebruikelijk was.

 

De opera vertelt het klassieke verhaal van Orpheus, de mythische zanger en harpspeler, die zijn vrouw Eurydice verliest door een slangenbeet. Terwijl hij treurt om haar dood, besluit de liefdesgod Amour dat Orpheus haar uit de onderwereld mag ophalen. Er is echter één voorwaarde: de zanger mag zijn vrouw niet aankijken tot ze zijn teruggekeerd. Doet hij dat toch dan sterft ze opnieuw. Amour grijpt opnieuw in en zo kunnen beiden de onderwereld toch samen verlaten.

 

Opera Gelderland-Oost is een gemengd koor dat bestaat uit ruim 40 zangers en zangeressen. Het koor richt zich voornamelijk op opera. Voor de uitvoering in de Gasthuiskerk is gekozen voor de Franstalige concertante uitvoering, onder leiding van dirigent Frans Litjens en met medewerking van pianiste Floor Lanz.  Van de laatste gaat het verhaal dat zij op de vleugel een heel orkest kan nadoen. Solisten zijn Madeleen IJsselmuiden, mezzosopraan (Orphée), Marjo Harmsen, sopraan (Euridice) en Mieke den Doop, mezzosopraan (Amour).

photo-348