Doesburg in hoger beroep over muilkorfgebod

Het college van B&W van Doesburg besloot in 2010 tot het opleggen van een muilkorfgebod voor vier honden, als gevolg van een tweede incident met deze honden waarbij een persoon gewond is geraakt. De eigenaar van de honden is daartegen in beroep gegaan. Volgens de eigenaar is het besluit onrechtmatig en zijn volgens de eigenaar door het dragen van een muilkorf 2 van zijn 4 honden overleden. De eigenaar eiste schadevergoeding van de gemeente wegens het overlijden van de honden.


Op 15 mei heeft de rechtbank Arnhem een uitspraak gedaan in dit beroep. Het staat volgens de rechtbank vast dat zich een incident heeft voorgedaan met de honden waarbij een persoon gewond is geraakt. Maar volgens de rechtbank is niet voldoende vast komen te staan dat er sprake is geweest van een bijtincident.


Daarom oordeelt zij dat de gemeente ten onrechte heeft besloten tot het opleggen van een muilkorfgebod. De rechtbank heeft het schadeverzoek wel afgewezen. Het is namelijk onvoldoende aannemelijk dat er verband is tussen de schade (het overlijden van de honden) en het muilkorven.


Het college van B&W heeft op 19 juni besloten tegen de uitspraak van de rechtbank Arnhem in hoger beroep te gaan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Burgemeester Luesink hierover: ‘Wij kunnen veiligheid voor onze inwoners niet in alle gevallen garanderen. Wij moeten er wel voor zorgen dat we alles voor de veiligheid doen wat binnen ons vermogen ligt. De rechtbank is naar onze mening erg kort door de bocht gegaan in deze uitspraak.’


Op grond van de APV kan het college bij hinderlijk of gevaarlijk gedrag een muilkorfgebod opleggen. ‘Vaststaand feit is dat een persoon gewond is geraakt door toedoen van de honden. We sluiten niet uit dat een of meerdere honden hebben gebeten. Het is van groot belang dat het college of de burgemeester instrumenten voor het borgen van de veiligheid moet kunnen toepassen’, aldus burgemeester Luesink.17 reacties

 1. W.v.D

  goed beleid. en nu nog al die katten binnen houden of aanlijnen zodat ze niet in onze tuinen poepen en plassen.

 2. Gert-Jan

  Ze zouden de eigenaren eens moeten muilkorven; daar zit de oorzaak!

 3. druiloor

  @Gert-Jan: Ik ken de eigenaren persoonlijk; het zijn hele nette gewone mensen zoals Henk en Ingrid. De enigen die eventueel gemuilkorfd zouden moeten worden zijn degenen die willen en wetens de eigenaren kapot willen krijgen. We leven in 2012 en een beetje respect naar je medemens kan totaal geen kwaad!

  @W.v.D.: Is het een goed beleid? Ja .. voor de gemeente omdat het in HUN straatje valt. Wat betreft jouw opmerking over katten; dit gaat niet ver genoeg; Laat de Gemeente serieus in overweging nemen om een KATTEN-BELASTING in te voeren en de katten chippen. Dan gaat de lol er vanaf om nog een kat of kater in huis te hebben (of liever gezegd buiten los te laten lopen).

 4. Gert-Jan

  @druiloor
  Twijfel er niet aan dat de eigenaren “hele nette, gewone mensen zijn….”
  Maar, wat ik als hondenman ook weet is dat “wangedrag” van honden zijn oorzaak vindt in de wisselwerking “baas-hond” en dat, net als bij het opvoeden van kinderen, er nogal wat op en aan te merken valt op de wijze waarop de “baas” (ouders) die klus klaren.
  Al is een hond geen bijter (zoals hier blijkbaar aan de hand is), kunnen honden, zeker de grote, heel intimiderend zijn als ze bijv. op je af komen rennen, tegen je op springen enz. Daar MOET je als hondeneigenaar wat aan doen. Zo’n muilkorf is dan wellicht op z’n plaats om de omstanders gerust te stellen, ze een “veilig” gevoel te geven.

  Blijft in mijn ogen helemaal het feit overeind staan dat een sterke (zekere) “baas” als roedelleider een hele grote rol heeft in het leiden van de roedel en daarmee in het gedrag van de hond(en).
  Behalve het tegengaan van springen/rennen/bijten is het voor de “baas” ook simpel op de hond z’n behoefte daar te laten doen waar niemand er last van heeft, waar het mag of het op te ruimen m.b.v. die mooie (gratis) rode plasticzakjes.

  Katten aan de andere kant zijn of binnenkatten (die hun behoefte op de bak doen) of buitenkatten overal van alles achterlaten. En katten hebben geen “baas” maar “personeel”, dus daar heb je als eigenaar weinig dwingends in te brengen. VIES blijft het wel als ze overal van alles achterlaten. Je kan geluk hebben met een buitenkat die zijn behoefte wel binnen op de bak doet. Wij hebben 2 buitenkatten waarvan ik weet dat er één z’n behoefte op de bak doet, wat niet uitsluit dat ie ook buiten wat achterlaat.
  Gelukkig hebben we tolerante buren althans ze zeggen er niks over/van (hebben zelf ook allerlei “vee”.

  Verder ben ik voorstander van verplicht zowel honden als katten chippen en castreren/steriliseren. Uitzondering voor officiële fokkers voor castreren/steriliseren moet mogelijk zijn.

 5. W.v.D

  @ gert-jan “Katten aan de andere kant zijn of binnenkatten (die hun behoefte op de bak doen) of buitenkatten overal van alles achterlaten. En katten hebben geen “baas” maar “personeel”,” dit is iets wat katten liefhebbers altijd zeggen maar dat is een mensen vertaling om het maar goed te vinden wat men van katten denkt, het gaat er om als je HUISdieren en daar vallen katten ook onder welke dan ook thuis moeten zitten en niet over al rond lopen ik ben het eens met druiloor want dat bedoelde ik ook te zeggen, maar wat ik ook vind er zijn er teveel die vrij rond lopen en niemand die er ook maar naar om kijkt en mensen schaffen let wel schaffen een kat aan voor de kinderen want die vinden het zo liefff zo’n klein katje maar daarna is het naar buiten….. dus chippen, oppakken als ze buiten lopen, castreren(niet of in overleg met de stamboom kat), belasting voor katten….

 6. Gert-Jan

  Is dit een oplossing voor het uitlaatprobleem?

  [url]https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/541537_447874378578108_494430725_n.jpg[\url]

 7. Bart

  @ Allen: Als honden eigenaar weet ook ik dat de wisselwerking tussen baas en hond belangrijk is en moet zijn vooral als het gaat om wie het “baasje ïs (niet de hond dus!)

  Muilkorven gebeurt echt niet zo maar, dan is er iets met of……het ras (dat niet goed begeleid is en word) of zeer zeker met de eigenaar die denkt………..daar kom ik aan met de boys dus aan de kant!
  Alhoewel ik denk dat elke hond een goed karakter heeft en het “rare”door de baas erin gestopt word.

  Als ik zie hoeveel eigenaren door het plantsoen in de binnestad hun hond los laten lopen en dan moeten wij (die de hond altijd aan de lijn hebben (juist vanwege de hoofdweg die erlangs gaat enz) oppassen voor de loslopende honde.
  Baasjes roepen dan: Hij?zij doet niets hoor maar je zit al wel verstrikt in de riem met 2 dansende honden.
  Zeg je er wat van dan krijg je een …….mond of een afkeurende arrogante blik.

  Muilkorven wanneer dit aantoonbaar nodig is buiten is vwb mij geen punt.

  Katten binnen houden is natuurlijk larie want wat doe je met postduiven?

 8. W.v.D

  @bartje “Katten binnen houden is natuurlijk larie want wat doe je met postduiven” ik heb nog nooit een kat zien vliegen of mij op de kop gescheten terwijl die over vloog, dus jou opmerking slaat kant nog wal, katten en net als honden zijn HUISDIEREN dus in HUIS maar ik begrijp mensen wel die hier dat niet snappen dat is natuurlijk omdat ze op de katten bak hun behoefte moeten doen en dat de gehele dag en dat stinkt dus laat maar naar buiten want bij ons in de tuin schijten ze niet dat doet een kat altijd buiten zijn territorium. maar goed zolang mensen nog zulke opmerkingen maken en niet echt reageren dan verbaast het me niets.
  Als een hond agressief is moet je er wat aan doen nl: muilkorven want het baasje begrijpt niet dan een hond kan bijten want anders had die wel een cursus gevolgd en dat is niet alleen goed voor de hond….

 9. Gert-Jan

  @W.v.D.
  Wat vliegend goed betreft kan ik je uit eigen ervaring aangeven dat (post)duiven wel degelijk op je hoofd kunnen s**** en zeker bijv. je zonnescherm weten te raken. En wat dacht je van bijen die de was aan de lijn bevuilen.

  Kortom, alle huisdieren kunnen overlast ervaren, maar een beetje tolerantie is m.i. wel op z’n plaats.

  Voor mij wordt de grens van overlast bepaald door “wat jij niet wilt dat jou geschiedt, doe dat ook een ander niet”.
  Ik weet zeker dat bijtende honden onacceptabel zijn, maar in hoeverre een rond rennende, springende (grote) hond daar onder valt is m.i. “fatsoen” van de eigenaar jegens zijn medeburgers. Zelf heb ik met grote honden veel minder een probleem dan met die kleine k**hondjes die de hele buurt bij elkaar blaffen en in je kuiten (dreigen te) bijten.

 10. W.v.D

  @gert-jan begrijpend lezen…er staat “ik heb nog nooit een kat zien vliegen of mij op de kop gescheten terwijl die over vloog” dus een KAT niet een DUIF ik weet ook wel dat een duif je altijd raakt maar een kat heeft mij nog nooit op de kop gescheten terwijl die over mij huis vloog of men moet die kat met een katapult(waar het woord kat waarschijnlijk vandaan komt:-) ) hebben afgeschoten.

 11. W.v.D

  en wat betreft tolerantie.. die wordt altijd door mensen geopperd door mensen die de problemen zelf veroorzaken, als iedereen de HUIS dieren(met uitzondering van gevogelte en niet gedomesticeerde dieren) thuis houd dan hebben we tolerantie te over.

 12. Bart

  @ WvD? MIjn naam is Bart!Heet jij willempie?

  Ik bedoel met mijn opmerking juist het tegenovergestelde; Ik bedoel, dat je katten niet kan binnenhouden net zo als postduiven, alhoewel ik bespeur dat de duiven je “hoog” zitten?

  Maar goed gezien je reactie vrees ik dat je een morrende man bent die niets leuk vind behalve zijn eigen hobby……………

 13. Hanny

  Aan Wvd en Gert-Jan: Even een weetje voor jullie de vogels die op jullie sch…. zijn beslist geen postduiven.
  Deze groep doet het namenlijk nooit als ze vliegen.
  Alleen als ze zitten in het hok of op het dak doen ze dit.

  In tegenstelling tot alle andere vogels die doen het wel al vliegende.

 14. Hanny

  Nog even een aanvulling: Ja wij hebben een hond, en ja wij hebben postduiven.
  En ja wij hebben last van al die loslopende katten.

  Het is maar waar jij op een bepaald moment last van hebt.
  De loslopende katten sch…. in onze tuin, ze zitten tegen het gaas van onze ren en brengen de duiven van slag.

  En nee, onze hond loopt niet los en sch…. niet in andermans tuin.
  Onze duiven vliegen een uurtje per dag en gaan dan het hok weer in.

 15. Bart

  @ Hanny: Ik heb geen moeite met katten en of duiven integendeel maar willempie leest niet goed.

  Biertje samen met Frans in de waag???

 16. Hanny

  @Bart: nee jij niet maar “willempie” blijkbaar wel. Zou best willen weten wie w.v.d. is. Mijn naam kent half Doesburg wel dus dat is geen probleem.
  Trouwens wie jij bent weet ik ook nog steeds niet dus dat biertje is misschien wel een goed idee.
  Nodig je Frans ook uit.

 17. Bart

  @ hanny, vraag richard (kok mijn email ) dan informeer ik je.

  en uiteraard is frans erbij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑