Doesburg maakt werk van groenvoorziening in wijk Beinum

De gemeente Doesburg begint met het aanpakken van het groen in de wijk Beinum. Zo worden groenruimtes met hoge beplanting, verouderde plantvakken en vakken die overgroeid zijn met bramen aangepakt. Het omvormen van het openbaar groen wordt uigevoerd op basis van het Groenstructuurplan 2013.

 

Om uitvoering te geven aan het Groenstructuurplan 2013 is door het college van burgermeester en wethouders in 2013 het beheerplan voor het openbaar groen opgesteld. Eén van de uitgangspunten in dit plan is het omvormen van groen in de parkzones van Beinum naar gras en het extensief gaan beheren van de graszones naar bloemenweides op locaties waar dit kan.

 

In dit kader is er geld beschikbaar gesteld voor achterstallig onderhoud ofwel omvorming van openbaar groen. Wijkraad Beinum meldt op haar site over de locaties waar groen wordt omgevormd van bosplantsoen naar gazon en gedeelten van grote gazonoppervlakten omgevormd tot bloemenweide. Voor enkele vakken zal worden onderzocht in hoeverre ze te koop kunnen worden aangeboden als “snippergroen”.  Deze aanwonenden zullen door de gemeente worden benaderd.

 

Voor het omvormen van de vakken groen zijn de volgende criteria gehanteerd:

 • Versnipperd (kleinschalig) groen met hoge beplanting.
 • De vakken die overgroeid zijn met bramen.
 • Mensen ondervinden overlast langs hun tuinen en erven.
 • Verouderde plantvakken waar verwilderde rozen, bosplantsoen of alle andere soorten sierheesters in groeien.

 

De meeste klachten met betrekking tot groen zijn afkomstig zijn uit de wijk Beinum en daarom wordt door de gemeente voorgesteld om hier de eerste aanzet tot omvorming te geven. De klachten hebben vooral betrekking op overhangend groen bij paden en erfgrenzen, achterstallig onderhoud en sociale onveiligheid. Oorzaak van deze klachten is dat het groen in de wijk Beinum een erg landschappelijk karakter heeft en geen afstemming vindt met de omgeving en ontsluitingen.

 

De op de tekening aangegeven plantvakken zijn niet meer vitaal en het onderhoud maar ook opknappen van de vakken is te duur. Door van deze vakken gras te maken blijft het kwaliteitsbeeld van de openbare ruimte acceptabel en binnen het gestelde kwaliteitsbeeld. Daarnaast sluit het groen dan beter aan bij de omgeving, wordt opener en sociaal veiliger, stelt de gemeente.

 

Daarnaast wordt voorgesteld om de gazonlobben – dat zijn grote grasoppervlakten in de wijk – die centraal in de wijk Beinum liggen gedeeltelijk in te laten zaaien met bloemenmengsel. De gemeente doet dit alleen waar dit kan en dit zal het gebruik niet doorkruisen. Hierdoor zal de wijk fleuriger en kleurrijker worden waardoor bewoners meer aandacht krijgen voor het groen en de beleving hierin. De ingezaaide bloemenweides behoeven een of twee maal per jaar te worden gemaaid.

 

Met de omvorming van genoemd openbaar groen zal deze winter worden begonnen in de wijk Beinum. Het inzaaien van de gerooide vakken met gazon of bloemenmengsel zal, afhankelijk van weer, in de periode april en mei worden uitgevoerd.

Beinum

 

 

3 reacties

 1. Mevr. H.F. Steenbergen

  Eindelijk wordt Beinum de beplanting aangepast. Wordt er ook beplanting weg gehaald en vervangen door extra parkeerplaatsen op de Beinum? Daar hebben we ook behoefte aan. Ik hoop alleen dat de gemeente rekening heeft gehouden dat er mensen zijn die heel allergisch zijn voor grassen en stuifmeel van bloemen, zoals weide mengsel. Daar ben ik zelf niet zo’n voorstander van weide mengsel. Te veel stuifmeel.

 2. marian kolk

  Ik zou het ook bijzonder waarderen wanneer er geen ambrosia wordt gezaaid, deze plant geeft erge allergische reacties ! Er zijn veel hooikoorts patiënten! Ook de berenklauw is een plant die ernstige klachten kan geven en echt groeit als onkruid en erg moeilijk te bestrijden is .Graag aandacht hier voor!

 3. Maria ten Hoeve

  Goed dat ze de groenvoorziening aanpakken. Het idee van het bloemenmengsel bij het gras is een leuk idee, je ziet dat in meer grote steden. In bijvoorbeeld Berlijn zie je ook grote stukken ingezaaid met prachtige bloemen, waar ook weer bijen en vlinders op af komen. Groen maakt steden en dorpen leefbaar en fijn om te wonen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑