In de Nationale museumweek organiseert HetHuisDoesburg op 16 april de zesde editie van Doesburg Museumstad. De infodesk van Domus staat tussen 11.00 en 16.00 uur in Gasthuiskerk Doesburg.

Doesburg is op 16 april een dag lang in de ban van musea en verzamelaars, die zich gezamenlijk presenteren. Bezoekers zijn welkom in musea, ateliers, werkplaatsen, horeca, winkels en in een aantal huismusea. Het vertrekpunt is die dag de Gasthuiskerk.

Hier ligt de DoMuS programmafolder klaar met daarin alle bezienswaardigheden, adressen en openingstijden én de route met het ‘spoor van de burgemeester’. De folder geeft korting op de entree in Museum Lalique en gratis entree in het Mosterdmuseum.

Doesburg opent de Nationale Museumweek traditiegetrouw met DoMuS, de zesde editie inmiddels. Bezoekers kunnen veelal gratis terecht bij het Lalique Museum, de Roode Tooren, de Mosterdfabriek, Museumtuin ʻt Olde Ras, Museum de Maurits, Historische boekdrukkerij De Arend en de collecties van Roel Fokken (fotografica), ʻDe Spindeʼ (klokken) en ʻDe verzameling verzamelingenʼ van La Fleur. Zonder uitzondering een bezoekje waard.

 

In het spoor van… de burgemeester

Dat vindt ook burgemeester Loes van der Meijs, wiens voetsporen u de hele dag in de stad kunt volgen. De burgemeester bezocht in maart negen Doesburgse musea en koos in elk museum een favoriet voorwerp uit de collectie. De gekozen voorwerpen werden gefotografeerd en de burgemeester vertelde waarom elk voorwerp voor haar zo bijzonder is.

Ook een vertegenwoordiger van het museum vertelde wat over het voorwerp. De negen favoriete voorwerpen van de burgemeester worden op 16 april, Doesburg Museumdag, of DoMuS, op een bijzondere manier in de musea gepresenteerd.

Dat gebeurt onder de titel ‘In het spoor van … de burgemeester.’ De foto’s en teksten worden ook gebruikt voor een folder waarmee het publiek op 16 april de route van de burgemeester kan volgen en haar favoriete voorwerpen kan bekijken. Die folder is op 16 april vanaf 12.00 uur beschikbaar in Gasthuiskerk Doesburg.

 

Vestingbeeld in het Arsenaal

In het Grand café van het Arsenaal 1309, (op de vide: bereikbaar met lift en trap) is op 16 april het pop-up museum ʻVestingbeeldʼ voor het eerst te bezoeken. Dit is Doesburgs jongste museum, gewijd aan de geschiedenis én de toekomst van de Doesburgse vesting. U ziet er films, fotoʼs, kaarten, leest er verhalen én krijgt een impressie van het land-art kidsproject.

Het volledige programma, met tijdschema, adressen én de route van de burgemeester vindt u op 16 april in de folder in de Gasthuiskerk en op www.hethuisdoesburg.nl.

Foto: Peter Bakker

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn XycleservicePlusFitDoesburgRootz, CarConcept, Delikasa, Koenen Echte Bakker, TimeOut EventsLekkerszenZoRestaurant De LiefdeHillenaar Optiek, Gasthuiskerk DoesburgSlaapspecialist Ralph KlaassenLa Boucherie en Stadshotel Doesburg.