De stad Doesburg haakt onder de titel DoMus op een eigenzinnige manier in op de Gelderse Museumdag. Dat gebeurt op zaterdag 19 oktober met onder andere een museumroute langs negen adressen. Op het programma staan verder een virtueel museum in de vorm van een doorlopende filmvoorstelling, misschien wel het grootste pop-up museum van Gelderland en met twee lezingen. Doesburg is op 19 oktober dus in de ban van musea, verzamelingen en verzamelaars. Doesburg toont zijn ‘verborgen’ schatten.
De museumroute voert langs bekende adressen als Streekmuseum de Roode Tooren, het Lalique Museum Doesburg en de Doesburgsche Mosterdfabriek, maar ook langs minder bekende als een museumwinkel, een museumdrukkerij, een museumcafé en een museumtuin. Daarnaast zijn twee huismusea geopend: het ‘Kleine museum op de Bleek’ en een woonhuis met een unieke collectie KLM-huisjes en met een keuken vol met koperen gebruiksvoorwerpen.
Maar er is meer te doen. Misschien herbergt Doesburg op 19 oktober wel het grootste pop-up museum van Gelderland. In het bijzondere decor van de Grote Kerk presenteren Doesburgse verzamelaars hun collecties. U vindt er 75-toeren platen naast zilveren mosterdpotten, bijzondere biografieën naast een schelpencollectie, en barbiepoppen naast een LP-collectie. Verder zijn er mooie, kleine verzamelingen van giraffen, vogels en bijvoorbeeld producten van Houbigant.
In de intiemer ambiance van de eeuwenoude Raadskelder onder het Stadhuis draait de film Doesburgs Verborgen Schatten. Sommige privécollecties lenen zich om uiteenlopende redenen (kwetsbaarheid, veiligheid, privacy) niet voor een fysieke presentatie. Domus heeft van daarom van die collecties een beeldregistratie laten maken door Maarten Lindner van Doesburg TV. In de film ziet u onder andere een muntencollectie, een penningencollectie, een glascollectie en een verzameling poppen in klederdracht. De film draait continu; bezoekers kunnen dus op elk moment van de dag binnenlopen.
DoMus is een van Doesburgs activiteiten in het kader van de nationale Maand van de Geschiedenis. Niet zelden vormen particuliere collecties het startpunt van een museum. Zo is het oudste museum van ons land, Teylers Museum in Haarlem, ontstaan uit de erfenis van de 18e eeuwse verzamelaar Pieter Teyler van der Hulst. Ook de Doesburgse geschiedenis kent dergelijke verzamelaars. De 19e eeuwse tekenaar en schrijver Alexander W.M.C. Ver Huell liet zijn hele bezit na aan de gemeente Arnhem en legde zo de basis voor de collectie van het huidige Museum voor Moderne Kunst. En Doesburger Robert Jacob Gordon richtte een deel van zijn woning Schoondersigt in Kaapstad in als huismuseum. Historicus Luc Panhuysen schetst op 19 oktober in twee voordrachten het hoe en waarom van Gordons verzamelwoede.
DoMus 2013 biedt dus een rijk en gevarieerd programma. Veel activiteiten zijn gratis, en bij sommige kan de bezoeker onaangekondigd binnenlopen. Kijk om teleurstellingen te voorkomen voorafgaand aan uw bezoek op de website van www.hethuisdoesburg.nl. Daar vindt u vanaf woensdag 16 oktober het volledige programma.